Det viktigste først: Lise har øllet i bakebollen
2 flasker øl, gjerne juleøl
30 g gjær
30 g salt
30 g honning
500 g hvetemel
500 g rugmel, siktet eller sammalt fint
Hel kommen eller dillfrø og flak salt (grovt salt)
Varm ølet til ca. 40 grader. Bland det tørre i en bakebolle. Rør honningen inn i ølet og hell væsken over det tørre.
Elt deigen til den blir glatt, smidig og slipper bakebollen. Dekk bollen med plastfilm og hev deigen et lunt sted til dobbelt størrelse.
Slå sammen deigen og kna den godt.
Form deigen til et rundt eller avlangt brød. La brødet etterheve til dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 210 grader. Pensle brødet med vann, dryss over kommen og salt og lag små snitt med en skarp kniv.
Stek brødet ved 200-225 grader i 25-30 minutter.
Hilsen kokke-Lise