Hopp til innhold

Olav Torget - Suburban Jive

Olav Torget er en nysgjerrig gitarist som nylig kom ut med sin solodebut "Suburban Jive". Her hører vi fantasifulle låter framført av gode enkeltmusikere som liker å spille sammen.

Olav Torget
Foto: Peder Torget

Olav Torget har lenge jobbet som frilansmusiker i ulike bandkonstellasjoner, for eksempel sammen med Solo Cissokho, Karl Seglem, Helge Nordbakken, Geir Lysnes Listening Ensemble og Steinar Ofsdal. Med sine instrumenter, sin teknikk, som medarrangør, som produsent og som komponist påvirker han musikken og musikerne han jobber med.

Endelig solo

Men nå, endelig, står han fram som soloartist med egne låter, og med et kraftlag av musikere sammen med seg: Perkusjonistene Harald Skullerud, Helge Nordbakken og Kossa Diomande, trompetisten Per Willy Aaserud, saksofonisten Trygve Seim og Solo Cissokho på Kora.

Sistnevnte er opprinnelig fra Senegal, og Olav Torget spiller sammen med ham i Cissokho System. Og dét har nok også påvirket musikken du hører på "Suburban Jive".

Kreativ instrumentering

Olav Torget er en spesielt kreativ instrumentalist som stadig leter etter nye gitarinstrumenter fra hele verden. En kinesisk månegitar er et av instrumentene han har funnet fram til, men det er likevel konting som framstår som det mest særpregede i samlingen - et instrument som Torget har brukt mye tid på de siste årene.

Olav Torget - Suburban Jive

Konting er et gitarinstrument med en lang tradisjon i Vest-Afrika; laget av hult tre, kuskinn og strenger du ikke får kjøpt i nærmeste musikkforretning. Og den låter så annerledes fra de fleste andre instrumenter. En lavmælt liten gitar som blir et råskinn når den kobles til en forsterker.

Fantasifullt og bra

"Suburban Jive" er et nøste av ulike musikalske tråder. Jazzpartiene er tydelige, her er enkle og gode melodilinjer som blant annet er spilt på el-gitar, og her er det lange dansbare perkusive strekk som framstår som fascinerende nett av ulike rytmiske kombinasjoner.

Dette er musikk som får fram kvalitetene til enkeltmusikerne fordi arrangementene gir rom mellom instrumentene og fordi plata er godt produsert.

Jeg hører en variert og fantasifull utforming av gode melodier som gjør dette til musikk jeg vil spille om igjen og om igjen på CD-spilleren min.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober