Olav Torget - Suburban Jive

Olav Torget er en nysgjerrig gitarist som nylig kom ut med sin solodebut "Suburban Jive". Her hører vi fantasifulle låter framført av gode enkeltmusikere som liker å spille sammen.

Olav Torget
Foto: Peder Torget

Olav Torget har lenge jobbet som frilansmusiker i ulike bandkonstellasjoner, for eksempel sammen med Solo Cissokho, Karl Seglem, Helge Nordbakken, Geir Lysnes Listening Ensemble og Steinar Ofsdal. Med sine instrumenter, sin teknikk, som medarrangør, som produsent og som komponist påvirker han musikken og musikerne han jobber med.

Endelig solo

Men nå, endelig, står han fram som soloartist med egne låter, og med et kraftlag av musikere sammen med seg: Perkusjonistene Harald Skullerud, Helge Nordbakken og Kossa Diomande, trompetisten Per Willy Aaserud, saksofonisten Trygve Seim og Solo Cissokho på Kora.

Sistnevnte er opprinnelig fra Senegal, og Olav Torget spiller sammen med ham i Cissokho System. Og dét har nok også påvirket musikken du hører på "Suburban Jive".

Kreativ instrumentering

Olav Torget er en spesielt kreativ instrumentalist som stadig leter etter nye gitarinstrumenter fra hele verden. En kinesisk månegitar er et av instrumentene han har funnet fram til, men det er likevel konting som framstår som det mest særpregede i samlingen - et instrument som Torget har brukt mye tid på de siste årene.

Olav Torget - Suburban Jive

Konting er et gitarinstrument med en lang tradisjon i Vest-Afrika; laget av hult tre, kuskinn og strenger du ikke får kjøpt i nærmeste musikkforretning. Og den låter så annerledes fra de fleste andre instrumenter. En lavmælt liten gitar som blir et råskinn når den kobles til en forsterker.

Fantasifullt og bra

"Suburban Jive" er et nøste av ulike musikalske tråder. Jazzpartiene er tydelige, her er enkle og gode melodilinjer som blant annet er spilt på el-gitar, og her er det lange dansbare perkusive strekk som framstår som fascinerende nett av ulike rytmiske kombinasjoner.

Dette er musikk som får fram kvalitetene til enkeltmusikerne fordi arrangementene gir rom mellom instrumentene og fordi plata er godt produsert.

Jeg hører en variert og fantasifull utforming av gode melodier som gjør dette til musikk jeg vil spille om igjen og om igjen på CD-spilleren min.

Kulturstrøm

  • «Norsk» James Bond-film lanseres

    Tittelen og skuespillerne i James Bond-filmen som delvis er spilt inn i Nittedal i Akershus, blir offentliggjort torsdag på et «ikonisk 007-sted». Filmen er den 25. om verdens mest berømte etterretningsagent.

  • Advarer mot TV-titting for babyer

    Babyer under ett år bør ikke se på elektroniske skjermer i det hele tatt, anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn under fem år bør unngå passiv skjermtitting i mer enn én time daglig. Det er første gang FN-organisasjonen mener noe om hvor mye småbarn bør se på TV eller andre skjermer.

Flere kulturnyheter