Olav Torget - Suburban Jive

Olav Torget er en nysgjerrig gitarist som nylig kom ut med sin solodebut "Suburban Jive". Her hører vi fantasifulle låter framført av gode enkeltmusikere som liker å spille sammen.

Olav Torget
Foto: Peder Torget

Olav Torget har lenge jobbet som frilansmusiker i ulike bandkonstellasjoner, for eksempel sammen med Solo Cissokho, Karl Seglem, Helge Nordbakken, Geir Lysnes Listening Ensemble og Steinar Ofsdal. Med sine instrumenter, sin teknikk, som medarrangør, som produsent og som komponist påvirker han musikken og musikerne han jobber med.

Endelig solo

Men nå, endelig, står han fram som soloartist med egne låter, og med et kraftlag av musikere sammen med seg: Perkusjonistene Harald Skullerud, Helge Nordbakken og Kossa Diomande, trompetisten Per Willy Aaserud, saksofonisten Trygve Seim og Solo Cissokho på Kora.

Sistnevnte er opprinnelig fra Senegal, og Olav Torget spiller sammen med ham i Cissokho System. Og dét har nok også påvirket musikken du hører på "Suburban Jive".

Kreativ instrumentering

Olav Torget er en spesielt kreativ instrumentalist som stadig leter etter nye gitarinstrumenter fra hele verden. En kinesisk månegitar er et av instrumentene han har funnet fram til, men det er likevel konting som framstår som det mest særpregede i samlingen - et instrument som Torget har brukt mye tid på de siste årene.

Olav Torget - Suburban Jive

Konting er et gitarinstrument med en lang tradisjon i Vest-Afrika; laget av hult tre, kuskinn og strenger du ikke får kjøpt i nærmeste musikkforretning. Og den låter så annerledes fra de fleste andre instrumenter. En lavmælt liten gitar som blir et råskinn når den kobles til en forsterker.

Fantasifullt og bra

"Suburban Jive" er et nøste av ulike musikalske tråder. Jazzpartiene er tydelige, her er enkle og gode melodilinjer som blant annet er spilt på el-gitar, og her er det lange dansbare perkusive strekk som framstår som fascinerende nett av ulike rytmiske kombinasjoner.

Dette er musikk som får fram kvalitetene til enkeltmusikerne fordi arrangementene gir rom mellom instrumentene og fordi plata er godt produsert.

Jeg hører en variert og fantasifull utforming av gode melodier som gjør dette til musikk jeg vil spille om igjen og om igjen på CD-spilleren min.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.