Hopp til innhold

Olav Dale - Dabrhahi

Selv om det hang i en tynn tråd i fjor, med trussel om konkurs: Denne helgen er det Vossajazz igjen, for 34. gang. Blant de mange lokale musikerne som vil sette farge på festivalen er saksofonisten Olav Dale.

Olav Dale
Foto: Pål Hoff

Han holder lanseringskonsert for sin andre CD, "Dabrhahi", på årets Vossajazz.

Energisk bandleder

Olav Dale har stadig krutt i hornet. For tida kjenner vi ham mest som den dynamiske leder for Bergen Big Band, men her møter vi den energiske vossingen som multi-instrumentalist i kvartettformat med håndplukkede vestlandsmusikere.

Pianist og medkomponist Erik H. Halvorsen er et lykkelig valg - med el.piano, synth og flygel byr han på stor fargerikdom. Her går det i alt fra heftig Weather Report-funk til skakk sju-takt og lystig karibisk calypso, levert med nødvendig rytmisk fasthet av trommis Stein Inge Brækhus. I ren spilleglede kan nemlig bandleder Olav Dale iblant løpe litt foran seg selv.

Raus multiinstrumentalist

Men Olav Dale er raus, både mht utfordringer og varme. Balladen til minne om inspiratoren Per Indrehus er gripende vakker, og grepet med å koble saxen til Torbjørn Hillersøys fulltonende elbass gir temaene kraft og autoritet.

Dabrhahi

Ved siden av tenor- og sopransax behersker Dale også klarinett, bassklarinett og fløyte – noe vi kunne ha ønsket oss mye mer av på plata.

Byr på seg selv

Komposisjonene er originale og morsomme, som i Halvorsens elleville ungdomserindring Sotrafil, men også hemmelighetsfulle og melankolske. Det fargesprakende coveret byr ellers på sjenerøse forklaringer til musikkens bakgrunn og idé – en sjeldenhet i dagens minimalistiske CD-verden.

Og lurer du på den orientalsk-klingende platetittelen, så er den bare en påminnelse om navnene til de fire musikerne: Dale, Brækhus, Halvorsen og Hillersøy -Dabrhahi.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober