NRK Meny
Normal

Øl og filosofi del 1 & 2

«Det ugranskede øl er ikke verd å drikke»

Med en vri på Sokrates slagord «Det ugranskede liv er ikke verd å leve», møter Studio Sokrates på P2scenen i Aleksandraparken i Molde med arbeidstittel: «Øl & filosofi».

Borge, Nilsen og Opdahl i aksjon på jazzfestivalen i Molde: TEma: Øl, jazz og filosofi
Foto: NRK/Hanna H. Jones / NRK

HØR: Øl og filosofi del 1. Opptak fra jazzfestivalen i Molde, fredag 18. juli.

SE: Studio Sokrates på jazzfestivalen i Molde, juli 2008

HØR: Øl og filosofi del 2

Øl & filosofi

«Er der en forbindelse mellom øl og filosofi? Den må man nok se dypt ned i staupet for å oppdage » sier du kanskje. Sant å si tenkte jeg det samme da Knut Borge fortalte at han hadde sett ei bok i vinduet hos en bokhandler i Amsterdam. Tittel: « Beer & Philosophy : The unexamined beer isn’t worth drinking»

Vi kjøpte boka og et blikk på vaskeseddelen fortalte oss at her kunne det bli stoff til en sending eller to i Studio Sokrates. Og hvorfor ikke spare stoffet til de sendingene vi lager hvert år fra jazzfestivalen i Molde. Da koser publikum seg i Aleksandraparken og er godt motiverte for å høre om øl og filosofi.

Vennskap med øl

Det er forskjell på å ta en øl og å ta en kaffe sammen. Kaffen tar man sammen i mer formelle sammenhenger. Studenter tar en kaffe sammen i pausene, professoren kommer kanskje og tar en kopp sammen med studentene sine. Vi har kaffepauser, formiddagskaffe og ettermiddagskaffe, men med øl forholder det seg på en annen måte.

Å ta en øl eller to sammen med venner foregår om kvelden, etter arbeidstid, kanskje i helga. Det mellommenneskelige forholdet er av en annen art, mer organisk enn den formelle kaffepausen. Samværet kan karakteriseres i termer som «vennskap», man lytter til hverandre, kritiserer, utdyper, korrigerer, og ølet får også stemningen til å stige: Man blir mer sensitiv, i hvert fall et stykke på vei nedover i halvliteren.

En filosofisk situasjon

«Vennskap med øl» er på mange måter en perfekt ramme for den filosofiske dialogen. Se på Platons «Symposion», «Drikkegildet i Athen», her samles nettopp gamle venner, med lang fartstid og felles skjebne til samtale, nytelse og for å «løfte bevisstheten».

Det vi i denne utgaven av Studio Sokrates fra jazzfestivalen i Molde kaller vennskap med øl, er et forsøk på å fange ølets rolle i sosialt samkvem. Publikum i Aleksandraparken deler denne samtalen med oss – gjerne med en halvliter innen rekkevidde.

Musikalsk støtte

Sammen med Studio Sokrates kommer kvartetten WHAJ: Denne kvartetten består av fire unge jazzmusikere som har funnet hverandre gjennom det nasjonale talentutviklingsprogrammet ”unge musikere” (UM) der bl.a. NTNU er en viktig aktør.

De har hatt månedlige samlinger ved konservatoriet i Trondheim (jazzlinja), der de bl.a. har fått opplæring i ensemblespill og individuell undervisning på sine instrumenter. De har spilt sammen i ca. to år.

Besetning: Adrian Løseth Waade, fiolin, Kjetil Jerve, piano, Erlend Albertsen, kontrabass og Hans Hulbækmo, trommer.

1: Visitation (Paul Chambers)

2: Interplay (Bill Evans)

Flere kulturnyheter