Dro Mao-bøker og hefter på håndkjerre rundt i byen

Oktober forlag fyller førti år. I sin ungdom ga forlaget ut revolusjonær litteratur, men i voksen alder har de satset på grisebønder fra Trøndelag og utleverende selvbiografer.

Jon Michelet

Jon Michelet er fortsatt blant Oktobers bestselgende forfattere.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Forfatter Jon Michelet var med fra starten. Sammen med forlagssjef Geir Berdal er han «herr Oktober».

– Jeg begynte som sjåfør i Oktober forlag høsten 1972. Riktignok hadde vi ikke bil, så jeg gikk omkring med en håndkjerre. Det gikk mest i Mao-bøker og politiske hefter, forteller Michelet.

En helrød affære

Fra fødselen av var Oktober forlag helrødt. Det ble etablert i 1970 av det kommunistiske partiet AKP(m-l), og den første boken som ble gitt ut var en samling taler og artikler av den bulgarske kommunistlederen Georgi Mihajlov Dimitrov.

Deretter fortsatte forlaget med revolusjonær litteratur som Karl Marx, Lenin, Stalin og Mao Zedong. De opprettet bokhandlere i alle de store byene.

Forlaget ble opprettet for å skolere partiets medlemmer. Det gikk veldig bra. Mange kjøpte heftene, for dette var det et behov for.

Forlagssjef Geir Berdal

Jon Michelet, forfatter og tidligere redaktør i Klassekampen, ble forlagssjef i 1974. Han bygget ut forlaget, og profesjonalisterte det.

– Det ble stort, plutselig hadde vi 30 bokhandlere og 80-90 kommisærer, forteller Berdal.

Virkeligheten overgår fantasien

– Hvis noen hadde fortalt meg for 40 år siden at Oktober forlag skulle bli et ledende skjønnlitterært forlag hadde jeg kanskje ikke trodd dem, sier Jon Michelet.

– Det perspektivet hadde vi ikke den gangen. Mye av æren for dette skal jo gå til forlagssjef Geir Berdal, som har vært en motor i den utviklingen. Han har hatt en fast linje for hva han ville gjøre, mener Michelet.

Berdal er også overrasket over utviklingen.

– For meg har blitt vært akkurat slik jeg ønsket det, men ikke slik jeg trodde det skulle bli, sier han.

Geir Berdal og Dag Solstad

Forlagssjef i Oktober forlag Geir Berdal og Oktoberforfatter Dag Solstad.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Etterhvert ble ml-bevegelsen en krigskommunistisk bevegelse som forberedte seg på krig, og innad i Oktober bygget det seg opp en opposisjon til linjen som ble ført. Bøkene som ble gitt ut var kontroversielle, og forlaget måtte tåle både attentatforsøk, trusler og knuste vinduer.

Bokhandel sprengt i lufta

Det var i dette klimaet Jon Michelet ga ut sin bok «Jernkorset» på Gyldendal. I boka forteller han om en radikal bokhandel som blir sprengt i lufta. Flere blir drept. Året etter blir Oktober-butikken i Tromsø totalskadd i en eksplosjon.

Jeg skrev «Jernkorset» fordi vi hadde fått trusler mot bokhandlerne. Jeg så at det kunne være en akutt fare for at det kunne skje noe. Så skjedde det faktisk i Tromsø året etter. Noen sa at jeg ga oppskriften til det, men jeg prøvde bare å advare.

Jon Michelet, forfatter

Hvordan reagerte du da det gikk troll i ord?

– Nei det var jo skummelt. Nå ble ikke virkningene i Tromsø så store som i min bok, der noen faktisk blir drept. Det var ingen som ble drept eller skadet i Tromsø, men det var nok mest flaks, tror Michelet.

Vendepunktet for forlaget kom i 1979 da Geir Berdal ble forlagssjef. Hans idé var at forlaget skulle bli best på skjønnlitteratur, selv om forlaget fortsatt ga ut radikale bøker.

Norsk virkelighet

I dag har Oktober forfattere som Anne B. Ragde og Karl Ove Knausgård i sin stall. Forlagssjefen mener de begge skriver bøker i god Oktober-ånd.

– Anne B. Ragde skriver om den norske virkeligheten. Hun og Knausgård skriver slik som bare de kan skrive, og det er det vi oppfordrer forfatterne til, sier Berdal.

Oktober er verdens beste forlag. Helt unikt faktisk. De er veldig flinke til å pleie sine forfattere. Jeg kunne ikke tenkt meg noe annet.

Anne B. Ragde, forfatter

Han ser lyst på framtiden til forlaget, som de siste årene også har fått internasjonal oppmerksomhet.

– For meg har det blitt slik jeg ville det skulle bli, men som jeg aldri turde å håpe på. Framtidens Oktober blir nok som nå, men i det siste har vi jo også etablert et publikum i utlandet med Karl Ove Knausgård, Linn Ullmann og Anne B. Ragdes bøker. Det er kjekt å få en anerkjennelse i verden også, sier han.

Kulturstrøm

 • Vaksinekonsert for å samle verden

  Foo Fighters, Jennifer Lopez, J Balvin og Eddie Vedder opptrådte på konserten Vax Live i Los Angeles, som ble sendt på TV natt til søndag. Publikum besto av 20.000 vaksinerte og munnbindbeskyttede mennesker. Konserten samlet inn 54 millioner dollar, tilsvarende om lag 450 millioner kroner til det internasjonale vaksinesamarbeidet Covax, som skal sørge for at også fattige land får vaksiner (NTB).

  Jennifer Lopes på Vax Live 2021
  Foto: Kevin Winter / AFP/Getty Images for Global Citizen/NTB
 • Sveriges Television ut mot rasisme

  Sveriges deltaker i Eurovision Song Contest, Tousin «Tusse» Chiza (19), fikk flere rasistiske kommentarer da sceneprøven hans ble delt på konkurransens offisielle Instagramkonto. Sveriges Television fordømmer hatet og rasismen, melder Aftonbladet.

  Tusse vant den svenske melodifestivalen 2021
  Foto: Henrik Montgomery / AP / NTB
 • Raja frykter id blir en smittebombe

  Til uka er fastemåneden ramadan over og den viktigste muslimske høytiden id skal feires. Kulturminister Abid Raja mistet selv moren til covid-19, og er bekymret for at feiringen kan gi nytt smittehopp i innvandrerbefolkningen i Norge.