Økonomirot for Point of Peace

Rotet rundt skandalearrangementet til Point of Peace i Stavanger fortsetter, selv om byens år som kulturhovedstad er omme.

Point of Peace

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under Point of Peace Summit i Stavanger.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Point of Peace skylder artister og scenearbeidere over 1 million kroner etter arrangementet "Songs Across Walls of Separation" 12.september. Stiftelsestilsynet mener akkord eller konkurs nå er eneste utvei, men Point of Peace står nå uten styre, og ber Stiftelsestilsynet overta ansvaret.

Urolig produsent

- Først og fremst blir jeg veldig urolig, fordi etter siste orientering fra Point of Peace i november har de fleste av oss kreditorer valgt å gi de ro, sier Mona Vindenes, produsent for fredsforestillingen på Torget i Stavanger i september. Sammen med et fredsmøte var denne forestillingen essensen i kulturhovedstadens prestisjeprosjekt Point of Peace.

Når fredsprisvinnere uteble og publikum sviktet, gikk arrangementet med over fem millioner kroner i underskudd. Point of Peace skylder et trettitalls skuespillere, dansere, musikere og scenearbeidere over 1 million kroner. Morten Harket fikk sine penger, men selv har Vindenes over 100.000 kroner til gode.

- Det hadde vært fint om Point of Peace kunne orientere oss i saken. Det gjør meg veldig urolig at Point of Peace nå ikke skal ha et aktivt styre, sier Vindenes.

Styre i oppløsning

I desember skrev styreleder, advokat Bjørn Kvernberg, et brev til Stiftelsestilsynet i Førde, der han opplyste at han fratrer som styreleder og styremedlem i Point of Peace. Han opplyser videre at det bare er ett gjenværende styremedlem, og at vedkommende har fratrådt på grunn av sykdom. Kvernberg mente styret ikke var beslutningsdyktig, og ville overlate stiftelsens videre skjebne til tilsynet.

Men det er ikke mulig, sier kommunikasjonssjef i Stiftelsestilsynet Rune Timberlid.

- Loven krever at det forligger særlig grunn dersom man skal tre ut av styret i en stiftelse, og vi kan ikke se at det er tilfelle her. Derfor mener vi at det styret som ble oppnevnt i fjor må fullføre jobben sin, sier Timberlid.

Dersom tilsynet skal opprette et settestyre koster det penger som stiftelsen ikke har, sier Timberlid.

- Kan ikke overta ansvaret

Bjørn Kvernberg er på reise i Sverige og vil ikke la seg intervjue. Han har ennå ikke lest svarbrevet, men sier han fortsatt mener stiftelsesloven tillater at han fratrer, og at tilsynet overtar. Det stemmer ikke, ifølge Timberlid.

- Vi er et tilsyn og kan ikke overta ansvaret for en stiftelses skjebne, det er det styret som skal gjøre. Det å sitte i styret for en stiftelse er ekstra ansvarsfullt, fordi det ikke finnes en eier eller en generalforsamling som kan gripe inn dersom styret ikke lenger er funksjonsdyktig. Derfor er det ekstra viktig at de fullfører jobben de er satt til å gjøre, sier Timberlid.

Kvernberg sier at selv om han ikke har noen formell rolle i Point of Peace lenger, så jobber det han kaller "en uformell gruppe" stadig med å finne løsninger. Det beroliger ikke produsent Mona Vindenes.

- Jeg er mest begeistret for ansvarlige grupper som jobber for å finne løsninger. Derfor håper jeg at Kvernberg og kompani kommer opp med noe konkret, slik som de har lovet. Hvis ikke må vi ta juridiske grep, både ovenfor Point of Peace og styret personlig, sier Vindenes.

Stavanger 2008 på NRK

Slutt for Stavanger 2008

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame