Økonomer slakter Widveys filmplaner

Mens filmbransjen jubler for pengestøtten som skal tiltrekke utenlandske storfilmer til Norge, dømmer økonomene ordningen nord og ned.

Tom Cruise på toppen av en klippe med filmteam bak seg

PÅ ISLAND: Tom Cruise dro til Island for å spille inn filmen «Oblivion». Sagaøye er blitt et mål for store TV- og filmproduksjoner på grunn av sin gunstige vilkår for filmbransjen.

Foto: Universal

Roger Schjerva

SKEPTISK: – Noen må betale for at andre får særordninger, i dette tilfellet filmindustrien. Det er flere næringer som mener at de holder på med noe veldig viktig som alle andre bør være med på å finansiere. Men jo mer vi slipper til slikt, desto dyrere blir det for oss andre, sier økonom Roger Schjerva

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Forrige fredag kom kulturminister Thorhild Widvey med en kunngjøring som norsk filmindustri hadde ventet lenge på: Det kommer en filminsentivordning fra 2016.

Det er ikke nødvendigvis godt nytt for Norge, mener Roger Schjerva, økonom og statssekretær for SV i Finansdepartementet fra 2005 til 2013.

– Nordmenn flest får ikke noe bedre liv av at det kommer utenlandske filmselskaper hit.

– Ugunstig ordning

Det er lite som tyder på at en insentivordning er et godt filmpolitisk virkemiddel.

Oslo Economics

Kort forklart betyr insentivordningen at både norske og utenlandske filmproduksjoner får tilbakebetalt mellom 20 og 25 prosent av pengene de bruker på å spille inn filmer og TV-serier i Norge.

I en utredning som Kulturdepartementet fikk på bordet i fjor, skriver økonomene i Oslo Economics at en insentivordning trolig ikke er et godt politisk virkemiddel.

– Det er paradoksalt. De som jobber med kultur mener det er et dårlig kulturpolitisk tiltak. De som jobber med næringsliv mener det er et dårlig næringspolitisk tiltak. Det er en ugunstig ordning, utdyper Ove Skaug Halsos, som er ansvarlig for rapporten fra Oslo Economics, om innføringen av insentivordningen.

Han er usikker på ordningen i det hele tatt vil få noen effekt i Norge.

– Vi er veldig usikre på om det vil tiltrekke seg utenlandske produksjoner, sier Halsos.

Widvey mottar filmbransjeutredning

FILM FOR ALLE PENGENE: Forrige fredag la kulturminister Thorhild Widvey (H) fram regjeringens filmmelding. Det er delte reaksjoner om innholdet, spesielt om den planlagte insentivordningen.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Uønsket av de andre?

Hvis målsetningen er økt kompetanse og bedre kontinuitet i bransjen, kan det være andre tiltak som er mer målrettet – for eksempel hvordan filmstøtten er innrettet.

Oslo Economics

Halsos tror både Nærings- og Finansdepartementet må ha sagt nei til å ha det under sitt departement, fordi det ikke er et godt nok tiltak. Han får støtte fra tidligere statssekretær Schjerva.

– Regjeringen har ikke kjøpt argumentene om at dette er bra for næringslivet eller økonomien, sier Schjerva, som nå er sjeføkonom i IKT-Norge.

Han mener norsk filmindustri uansett vil slite med å tiltrekke seg filmproduksjoner på grunn av norsk kronekurs og prisnivå.

– Hvis Norge skulle hatt en ordning som ville konkurrert med andre land, og virkelig tiltrukket utenlandske filmer, så måtte ordningen ha vært mye mer sjenerøs. Nå er den såpass stram at det kanskje ikke vil bli bevilget noe. Sånn sett er lykken bedre enn forstanden, så slipper samfunnet å bruke penger på dette.

Thorild Widvey og Ove Skaug Halsos

ANALYSE: Prosjektleder Ove Skaug Halsos i Oslo Economics overrakte i fjor en rapport om filminsentiver til Thorhild Widvey. Han er skeptisk til ordningen.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Avviser kritikken

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, viser til en annen rapport (se faktaboks under). Den viser at 1 euro utbetalt gjennom filminsentivordningen i Italia ga 1,5 euro tilbake i skatteinntekter. Mens 1 euro i Frankrike ga det tredobbelte tilbake i skatteinntekter.

– Norge har en profesjonell filmbransje som holder høyt nivå. Vi er et attraktivt innspillingsland, sier Borgundvaag, som ikke mener det er mangel på kapasitet i den norske filmbransjen og at ordningen vil gjøre det lettere for den norske bransjen å konkurrere mot utlandet.

Les også:

Slik skal Widvey få Film-Norge på rett kjøl

Tommy Wirkola: – Nå kan Hollywood komme til Norge

Sår tvil om regjeringens insentivmodell

Kulturstrøm

 • Legendarisk House-DJ dør av korona

  Musikkprodusenten Paul Johnson, kjent blant annet for houselåten «Get get down» fra 1999, er død. Det melder blant annet The Guardian. Johnson døde av koronaviruset etter lengre tid innlagt på sykehus.

  Johnson ble 50 år gammel.

 • Rihanna er milliardær

  Ifølge magasinet Forbes er Rihanna offisielt milliardær og den rikaste kvinnelege artisten i verda. Forbes har estimert formuen til 1,7 milliardar dollar og det er Rihanna sitt sminkemerke Fenty Beauty som står for den største delen av formuen.

  Artist og forretningskvinne Rihanna.
  Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP
 • Vaksineforskar-Barbie

  Leiketøysprodusenten Mattel har laga ei Barbie-dokke som førestiller den britiske vaksineforskaren Sarah Gilbert. Gilbert har utvikla AstraZeneca-vaksinen og seier ho håper dokka vil inspirere barn til å oppdage nye yrke, som vaksineforskar.

  Leketøysprodusenten Mattel har laget en Barbie som forestiller den britiske forskeren Sarah Gilbert som designet Oxford/Astra Zeneca-vaksinen.
  Foto: Andy Paradise/Mattel / AP