NRK Meny
Normal

Økologisk svin

Økoligsk mat er i vinden som aldri før. Smaken skal visstnok ha et snev av frihet og lykke. Vi spiser økologisk svin i dag.

 

Økologisk svin
Foto: NRK

Økologisk gris med lime, oregano og masse hvitløk

 

Til 4-6 personer trenger du:

1,5 -2 kg økologisk skinkestek, svinekam eller nakkestek

grønnsaker etter ønske, f.eks:

gulrot, løk, persillerøtter, selleri, pastinakk, små poteter, søtpotet

 marinade:

8 hvitløkfedd, knust eller revet

2 håndfull friske oreganoblader

2 ts malt spisskummen

1/2 ts malt nellik

1 ss knuste pepperkorn ( hvite og sorte)

4 lime, revet skall og saft

2 store sjalottløk, finhakket

1 1/2 dl olivenolje eller rapsolje

 

Slik gjør du: 

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden, og gni marinaden inn i kjøttet.

La steken marinere så lenge du har mulighet, gjerne over natten.

Varm stekovnen til 220 grader.

Rens og del alle grønnsakene i grove jevnstore biter.

Legg dem utover i en stor langpanne og hell over 2 dl vann.

Sett steken på grønnsakene og dryss over salt, gjerne knust flaksalt.

Senk ovnstemperaturen til 180 grader og stek det hele i 1-2 timer, avhengig av tykkelse på kjøttet.

Steken skal bli gyllen, sprø og gjennomstekt.

La den hvile 15 minutter før den skjæres opp.

 

Tips:

Vend litt på grønnsakene underveis og tilsett litt mere vann om nødvendig slik at det ikke steker tørt.

Rut gjerne svoren på steken.

Tynnribbe kan også benyttes i denne oppskriften.

Fjern alle ben og rull evt. ribben stramt sammen med svorsiden ut etter at den er marinert, bind opp med hyssing.

Erstatt evt. frisk oregano med 1 1/2 ss tørket oregano