Store likheter mellom Oklahoma City (1995) og Oslo (2011)

I 1995 ble 168 mennesker drept av en bilbombe i Oklahoma City. Terroraksjonen som Timothy McVeigh og Terry Nichols senere ble dømt for har flere likhetstrekk med terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

Oklahoma-bombingen

168 mennesker mistet livet da en bombe gikk av i Oklahoma City i 1995.

Foto: BILL WAUGH / AP

Hør dokumentaren i nettradio: Patriotane
Last ned podkast: Patriotane

Hat og rasisme

Timothy McVeigh

Timothy McVeigh stod bak bombeangrepet i Oklahoma City i 1995.

Foto: DAVID LONGSTREATH, David Longstreath / AP

Den 19. april 1995 ble Alfred P. Murrah-bygningen i Oklahoma City sprengt av en bilbombe. Dette var den største terrorhandlingen på amerikansk jord før 11. september 2001.

Bomben tok 168 menneskeliv, blant dem 19 barn under seks år som var i en barnehage i bygget. Over 600 mennesker ble alvorlig skadd og 200 bygninger måtte rives etter bombingen.

Samme dag blir Timothy McVeigh, og senere kameraten Terry Nichols, tatt for terrorangrepet. McVeigh var rasistisk motivert, hatet myndighetene, og ønsket å sette i gang et opprør mot regjeringen.

Likhetstrekk

Timothy McVeigh ble av tidligere venner og bekjente oppfattet som en relativt normal mann. Mange som kjente han lette fåfengt etter noe å fortelle om ham.

– Normaliteten hans gjør han til det mest skremmende mennesket i verden. Man ser på ham og tenker at det må finnes mange andre der ute som er som han, sa en av fengselsbetjentene om McVeigh.

Regjeringskvartalet etter bomben 22.07.11

Regjeringskvartalet etter bomben 22. juli.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

Blant andre advokaten hans, Stephen Jones, ser flere likhetstrekk mellom bombingen i Oklahoma og terrorangrepene på Oslo og Utøya den 22. juli.

Hør: Stephen Jones om likhetene mellom Timothy McVeigh og Anders Behren Breivik.

Les også: - Alltid mer enn én gjerningsmann.

Mediesirkus

Andre påskedag 1997 møter Timothy McVeigh og Terry Nichols i retten i Denver, Colorado.

Begge risikerer dødsstraff, men fordi FBI har gjort formelle feil under etterforskinga, er det fare for at rettssaken kan utvikle seg til en ny rettsfarse à la O.J. Simpson.

Les også: Avretting som mediesirkus

I USA går sorgen over alle de døde raskt over i sinne og hat rettet mot de som stod bak bombingen.

– Spør du folk i Oklahoma by i dag om hva som skal skje med de som blir tatt om de blir tatt, så er det ingen straff selv i det amerikanske samfunnet som er stor og omfattende nok. Det er ikke mange nok dødsstraffer å gi disse skyldige, rapporterte Gunnar Myklebust fra Oklahoma på Dagsnytt i 1995.

TV-sendt henrettelse

Blomsterhavet foran Oslo Domkirke

Blomsterhavet foran Oslo Domkirke fortsetter å vokse.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Den 11. juni 2001 henrettes Timothy McVeigh for det som den gang var den verste terrorhandlingen i USAs historie. Terry Nichols ble dømt til livstid i fengsel.

Mange amerikanere ønsket å se terrorbomberen dø, men i fengselet var det ikke plass til mer enn 10 tilskuere. De ble plukket ut ved loddtrekning. For å bøte på dette ble henrettelsen overført på TV til en lukket forsamling. Det var første gang i USA at en henrettelse ble overført i TV.


Radiodokumentaren ”Patriotane” ble laget før Timothy McVeigh ble henrettet i USA. Den gir innblikk hva som ledet fram mot terrorbombingen og den politiske bakgrunnen for at noe slikt kunne skje.

”Patriotane” er opprinnelig laget av Erik Thygesen og Torben Brandt i Danmarks Radio. Den norske versjonen av laget av Kåre Johan Lund, og ble sendt første gang i 1997.

Hør ”Patriotane” i nettradio eller last ned podkast.

Kulturstrøm