Hopp til innhold

Øker lisensen med 61 kroner – men krever millionkutt i NRK

Regjeringen forslår å øke NRK-lisensen med 61 kroner, kommer det frem av statsbudsjettet. Det er 14 kroner mindre enn NRK selv ønsket.

NRK

Regjeringen foreslår en økning av kringkastingsavgiften.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ytret i NRKs framlegg til nytt budsjett i april et ønske om en økning på 75 kroner. Det ville tilsvare en økning på 2,8 prosent.

Endringen foreslått av regjeringen er en økning på 61 kroner, eller 2,3 prosent for 2019. NRK hadde forslått en årlig lisens på nærmere 3054 kroner. Regjeringens forslag er på 3038,56 kroner etter moms.

– Dette er en anerkjennelse fra regjeringen om at de mener NRKs oppdrag er viktig i det norske samfunnet. Regjeringen signaliserer at de ønsker at vi skal være i stand til å skape norsk innhold og skape samhold i global konkurranse, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

– Samtidig betyr en lisensøkning på 61 kroner at våre rammer vokser betydelig mindre enn den generelle lønns- og prisveksten eller i samfunnet. Det betyr at NRK for femte år på rad må effektivisere betydelig, sier Eriksen.

Forslaget fra regjeringen må gjennom budsjettforhandlinger på Stortinget før den nye kringkastingsavgiften blir endelig.

Krever millionkutt fra NRK

Samtidig bemerker regjeringen at en forutsetning for bevilgningen er at NRK fortsetter å kutte i egne driftskostnader – i større grad enn NRK selv ønsket i sitt budsjettframlegg.

«Regjeringens forslag innebærer at kringkastingsavgiften i utgangspunktet økes i tråd med forventet pris- og lønnsvekst tilsvarende 2,5 prosent. NRK forutsettes imidlertid å gjennomføre innsparinger og effektiviseringer som utgjør om lag 27 mill. kroner mer enn det selskapet selv har lagt til grunn», heter det i budsjettforslaget.

– Regjeringen ønsker en effektivisering på rundt 70–80 millioner kroner. Men den globale konkurransen, utviklingen i teknologi og publikums krav om kvalitet gjør at vi har et reelt effektivitetsbehov på rundt 100 millioner kroner. Det betyr at kutt i antall årsverk og andre effektiviseringstiltak må gjennomføres også etter denne lisensøkningen, sier Eriksen.

Usikker på konsekvensene

Kringkastingssjefen sier det ikke er klart hvilke konsekvenser den nye lisensøkningen og kravene om effektivisering vil ha for NRK-budsjettet, som skal vedtas i desember.

– Nå skal vi jobbe ordentlig med budsjettet for NRK fremover. Dette skal vedtas i desember, omtrent samtidig som statsbudsjettet. Hvordan budsjettet vil se ut og konsekvensene av regjeringens budsjettforslag har jeg ikke oversikt over tre kvarter etter offentliggjøring, sier Eriksen.

NRK skrev i sitt lisensbrev til Kulturdepartementet i april at NRK har kuttet rundt 400 årsverk mellom 2013 og 2017:

«I perioden 2013 til 2017 har den generelle lønnsveksten økt med mer enn 11 prosent. I samme periode har lønnskostnaden til NRK økt med 3,4 prosent. Hovedforklaringen er bemanningsreduksjoner på ca. 400 årsverk. Fra 2017 til 2018 forventes reduksjoner på ytterligere ca. 50 årsverk», het det i lisensbrevet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.