Oioi fra Bergen

I Bergen går folk rundt og sier Oioi for tiden. Det gjør de fordi de stadig vekk i byen blir overrasket av nye kulturelle opplevelser. På bortimot hvert et gatehjørne er det noe uventet som skjer. Det er Oioi-festival i byen.

Ole Hamre og Solvår Flatås
Foto: John Arnt Nøstdal

I et par vakre våruker inviteres folk flest til gratis festivaldager i Bergen. Oioi-festivalen er uteprogrammet under de mer tradisjonsrike festspillene.

Festival for alle

– Oioi-festivalen byr på gratis arrangement for alle. Terskelen for å delta skal være lav, sier Oioi-festivalens far, Ole Hamre. I år er det fjerde året på rad at han står i spissen for det særegne arrangementet, men det er første gang Norge Rundt er med.

Gjennomgangshistorien i Norge Rundt denne uka er nemlig alt det som skjer i og rundt Oioi-festivalen. Vi tar med seerne på barnevognballett, høysang fra et av byens høye butikktak, utdeling av festpiller og levende butikkutstilling.

Undervannskor og barnevognballett

Den største opplevelsen for programleder Solvår var derimot da hun, sammen med Ole Hamre, dannet et undervannskor. De som vil høre hvordan Bergens nasjonalsang høres ut, fremført under vann, må altså følge med på denne ukes Norge Rundt.

Synging under vann
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Barnevognballett et et av Ole Hamres mange andre påfunn. Han har spesialkomponert musikken, med seg har han profesjonell danser i Carte Blanche, Hege Østbye. Hun er småbarnsmor. Yngstesønnen Isak er ti måneder gammel. Hege har rekruttert flere småbarnsmødre fra en musikk- og lekgruppe for mødre og barn. En av dem er Janne Nordstrønen. Hun er med på øvingen ved Den Blå Steinen i Bergen sentrum, når Norge Rundt møter dem.

Barnevognballett
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

– Det er viktig at barn opplever dans og musikk så tidlig som mulig, at de får det inn med morsmelka bokstavelig talt, sier Hege. Hun og Janne danser med barna i barnevognene. De løfter også de to små guttene opp og ned i takt med musikken. Det er tydelig at de to småtassene trives. De smiler og ler. Desto mer bevegelse, desto mer fornøyd virker de to små.

Høysang fra Bergens tak

Masood Salih Taha har nettopp kommet til Norge fra Irak og bor på asylmottak i Bergen. Det er bare to uker siden Ole og Masood møttes, men Ole oppdaget umiddelbart hvilket strålende sangtalent Masood er. Derfor ble Masood invitert til å delta på Oioi-festivalen, og fremførelsen skal selvsagt skje på en helt spesiell måte. Masood skal som en irakisk muezzin synge fra byens tak. Ole Hamre kaller det høysang.

Masood Salih Taha
Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kulturstrøm

 • DNS stenger fra mandag

  Partene i kulturlivet kommer ikke til enighet. Nå trappes kulturstreiken ytterligere opp på mandag og vil omfatte 1100 kulturarbeidere ved 15 teatre. Ifølge BA, som først meldte om saken, har krisen nå ført til at Den Nationale Scene stenger dørene fra mandag av. – Jeg håper er jo at den nye regjeringen snart kan ta noen politiske grep i denne situasjonen, sier teatersjef Stefan Larsson til avisen.

  Teatersjef Stefan Larsson ved DNS
  Foto: Oddgeir Øystese / NRK
 • Forfatter Sigurd Helseth er død

  Forfatter Sigurd Helset døde 19. oktober i sitt hjem på Sagene i Oslo, 76 år gammel, opplyser Cappelen Damm.

  Han debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

  – Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap, og i de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget i sin melding.

  Helseth har tidligere også skrevet prosatekster, skuespill og essays, men lyrikken var hans hovedfelt, med femten utgitte diktsamlinger.

  Forfatter Sigurd Helseth
  Foto: Grete Ørbeck Bjørner