Hopp til innhold

Også svenskene vil se Ullmann

Det tok bare en halvtime å selge ut billettene til gjestespillet av «Lang dags ferd mot natt» i Stockholm.

Liv Ullmann og Bjørn Sundquist i "Lang dags ferd mot natt"
Foto: Nyhetsspiller

Det ble fredag lagt ut billetter til to forestillinger på Dramatens lille scene 8. og 9. desember.

– Elsket i Sverige

På cirka 30 minutter var billettene utsolgt.

– Liv Ullmann er en veldig respektert og elsket skuespiller og regissør i Sverige, ikke minst for sine roller i Ingmar Bergmans filmer, sier pressesjef Ulrika Nilsdotter ved Dramaten til NTB.

Strålende kritikker

Stein Winges oppsetning av Eugene O’Neills «Lang dags ferd mot natt» hadde premiere på Riksteatret onsdag, og fikk strålende kritikker.

Det var første gang Liv Ullmann sto på en norsk scene på over 20 år.

– Å se Liv Ullmann stå der var stort. Hun er jo nesten litt mystisk, sier NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyl.

Norgesturneen nesten utsolgt

Sammen med resten av ensemblet; Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen og Viktoria Winge, drar hun nå ut på turné med «Lang dags ferd mot natt».

"Lang dags ferd mot natt"

Bjørn Sundquist, Liv Ullmann og Anders Baasmo Christiansen i 'Langs dags ferd mot natt'.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Første stopp er Røros, hvor det er turnépremiere mandag. Så fortsetter turneen landet rundt. Ifølge Riksteatrets nettsider fredag kveld var 51 av de 55 forestillingene utsolgt.

De to forestillingene i Stockholm spilles etter at den norske turneen er avsluttet med et gjestespill på Nationaltheatret i Oslo.


Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober