Seks ferske krimserier for barn

Litterære krimserier for barn er i vinden som aldri før. Her kommer tips til ny påskelektyre for de yngste.

Andrew P. Kroglund: Casinetto-gjengen

Venninnene Lisa, Lene Marie og Johanna i «Casinetto-gjengen» er nåtidens frøken detektiver.

«Krimteam Siri og Max»

Lars Mækle og Christian Bloom: Skoddefyrstens hevn

Får vi høre mer fra Krimteam Siri & Max?

Lars Mæhle og Christian Bloom (ill.)

Nyeste tilsudd på krim-stammen. Den første boken i dette som skal bli en serie for barn fra 9 til 13 år, er ute nå til påske og har tittelen «Skoddefyrstens hevn». Siri er modig, sterk og tynn, Max er liten, engstelig og mattesmart. Klart de er et utmerket team! Nok en småby med oversiktlig persongalleri, der det ikke overraskende viser seg at de snille egentlig er slemme og de slemme snille. Litt for forutsigbart og pregløst til at det blir mer enn enkel tidtrøyte.

«Clue-serien»

Jørn Lier Horst: "Rivertongåten"

Det er stor dramatikk i den siste boken i 'Clue-serien'.

Jørn Lier Horst

Krimserie for barn fra 9 til 13 år. Bok nummer sju, «Rivertongåten», er akkurat ute nå. De tre vennene Cecilia, Leo og Une kommer stadig over kriminalgåter på Perlen Pensjonat, der Cecilia og Leo bor. Smuglere, ransmenn, forsvunne skatter er ingredienser i en serie som også inneholder filosofiske spørsmål på et høyere plan. Klassisk, Agatha Christie-inspirert serie som er vel tilpasset sitt publikum.

Rivertongåten

«Detektivbyrå nr.2»

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes: Bronseplass

Enkelt og tydelig, både i tekst og bilder.

Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes (ill.)

Krimserie for barn fra 6 til 9 år. Bok nummer sju, «Operasjon Bronseplass», er ute nå. Enkle og lettleste hverdagshistorier der forfatter og illustratør legger ut tydelige spor og indisier så de små leserne inviteres med til å løse mysteriet. Mild spenning, her står ikke liv og helse på spill. Ofte er ikke skurken så slem heller.

Les også: «Operasjon Påskelilje»

«Casinetto-gjengen»

Andrew P. Kroglund: Casinetto-gjengen

Påsken er tid for mysterier, også i det virkelige livet for Casinetto-gjengen

Andrew Petter Kroglund

Krimserie for barn fra 9 til 13 år om venninnene Lisa, Lene Marie og Johanna som bor ved Frognerparken i Oslo. I bok nummer to, «#Farlig_date», blir en ung jente kidnappet i parken. Noen legger ut mystiske lapper, ønsker kidnapperen å bli oppdaget? En samfunnsaktuell serie der de unge detektivene konfronteres med kriminalitet som er rettet mot deres eget miljø: narkotikabander som vil selge partydop til ungdomsskole-elever og falske facebook-venner som har ondt i sinne.

#Farlig_Date

«Purriot-serien»

Bjørn F- Rørvik og Ragnar Aalbu: Purriot og skimysteriet

Helten Gunnar Granbarbråten ligner ikke så rent lite på Petter Northug junior...

Bjørn F. Gørvik og Ragnar Aalbu (ill.)

Humoristisk krimserie for barn fra 6 til 9 år der detektiven Purriot (som ikke er Hercules Poirot, men en purre som er gift med Paprika!) elsker å bryne hjernen sin på nye mysterier. Bok nummer tre i serien, «Purriot og skimysteriet» kan leses som et lite spark til Norges overlegenhet på utstyrsfronten i langrenn. Artig for voksne, men med referanser og ordspill som nok ikke vil treffe 6-7-åringer. Bør leses av eldre barn / barnslige voksne.

«Lissi, Luta og Fyrstikken»

Petter A. Jensen: "Godstyvene i Gryndvik"

Nyskrevet bygdekrim fra 60-tallet

Petter A. Jensen

Nystartet serie for 9 til 13-åringer, som omfatter to titler. «Godstyvene i Gryndvik» er den foreløpig siste. Handlingen er lagt til et lite sted ved svenskegrensen på 1960-tallet. Dette er altså før mobilene og nettets tidsalder, men de tre vennene Lissi, Luta og Fyrstikken klarer brasene uten hjelp av moderne kommunikasjon. Brev og sladder hos landhandleren får fornyet status som hjelpemidler i etterforskningen, det samme har et magisk element som etter min mening forstyrrer den realistiske settingen. Litt langsom og ganske koselig krimserie.

Kulturstrøm

  • Innspilling av Gro-drama utsettes

    Innspillingen av et drama for NRK om Gro Harlem Brundtlands vei til toppen i norsk politikk skulle starte i høst, men må utsettes, melder serieskaperne.

    – Vi har som mål å gå i opptak 27. april neste år, og har god tro på at vi skal klare det, sier Vilje Kathrine Hagen, produsent i Motlys til Dagsavisen.

  • Malkovitch spiller dirigentlegende

    Skuespiller John Malkovich skal bekle rollen som den feirede og omdiskuterte rumenske dirigenten Sergiu Celibidache i sine eldre år, skriver nettstedet Variety. Manuset til filmen The Yellow Tie er skrevet av dirigentens sønn, Serge Ioan Celebidachi og James Olivier (kjent for filmen Octav fra 2017), og portretterer den eksentriske dirigenten, som var vekselsvis geniforklart og avskrevet som galning. Filmingen begynner i Romania, våren 2022.