Hopp til innhold

Oftebro kritiseres av danske anmeldere

Den danske storfilmen «Gullkysten» splitter de danske anmelderne, og den norske hovedrolleinnehaveren Jakob Oftebro kritiseres av flere.

Jakob Oftebro i Guldkysten

SLAVEHANDEL: Jakob Oftebro spiller botanikeren Joseph Wulff i «Gullkysten». I Dansk Guinea, dagens Ghana, møter Wulff omfattende slavehandel selv om dette ble forbudt tretti år tidligere.

Foto: © 2014 SF Film A/S

Filmen er basert på den sanne historien om botanikeren Joseph Wulff, spilt av Oftebro, som i 1836 reiste til den Danske Gullkysten i Afrika for å starte en kaffeplantasje.

Selv om Danmark forbød slaveri i 1803, drev fortsatt handelsmennene i koloniområdene i Vest-Afrika omfattende slavehandel. Dette blir også Oftebros karakter involvert i.

Ekstra Bladet gir filmen tre av seks stjerner og kaller den «befriende ambisiøs, men irriterende ujevn».

Spesielt kritisk er anmelderen til filmens manus og Oftebro som han mener «ikke er i stand til å levere noe som minner om en troverdig replikk».

Kaller filmen banal

Berlingske Tidende gir filmen to av seks stjerner. Anmelder Jacob Wendt Jensen syns «Gullkysten» er visuelt imponerende, men mener kaller historien banal, filmen underutviklet og mener den inneholder for mange faktafeil.

Wendt Jensen er heller ikke imponert av Oftebros prestasjon, men han mener dette skyldes et dårlig manus heller enn dårlige skuespillerferdigheter.

Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen kaller filmen irriterende, men gir likevel «Gullkysten» tre av seks stjerner.

Får også ros

Avisen BT er derimot svært begeistret og gir filmen fem av seks stjerner.

«Gullkysten er en modig film som utfordrer våre tanker og river i våre sanser. Den vil ikke falle i smak hos alle, men det er en fornøyelse å se en stor dansk film som heller vil ramme sitt publikum dypt i stedet for bredt», skriver anmelder Niels Lind Larsen.

Politiken roser regidebutant og manusforfatter Daniel Dencik som anmelderen mener har skapt en film som er forfriskende uforsiktig i forhold til det danskene vanligvis lager.

Filmen har premiere på danske kinoer i dag. Jakob Oftebro har de siste årene landet flere store filmroller i Danmark og spiller i filmene «Tordenskiold» som har premiere senere i år og «Skammerens Datter» som hadde premiere i mai.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober