Offentliggjør Panama-papirer i kveld

Fra i kveld har du mulighet til å se informasjon om 200.000 selskaper som er registrert i skatteparadiser og konstruert av advokatfirmaet Mossack Fonseca. – Vi ønsker en ordentlig debatt om internasjonal skattepolitikk, sier Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud.

HONG KONG-TAX-MEDIA-PANAMA-SINGAPORE-REGULATION

200.000 av selskapene som det omstridte advokat-kontotret Mossack Fonseca har registrert i skatteparadiser, offentliggjøres i kveld.

Foto: AARON TAM / Afp

– Vi offentliggjør dette fordi vi mener at navnene på selskapene og personene er viktig for å skape en offentlig debatt om skatteparadisene og om hvordan disse systemene fungerer, sier Borud.

I kveld slipper avisen og samarbeidspartnerne i Det internasjonale konsortiet av undersøkende journalister, ICIJ, deler av Panama papirene.

– Vi gir tilgang til navnene på 200.000 postboksselskaper og eierne og aksjonærene som er åpne i dokumentene.

Har tatt flere etiske vurderinger

Håkon Borud

Aftenpostens nyhetsredaktør Håkon Borud håper offentliggjøringen av deler av Panama-papirene fører til en mer opplyst debatt.

Foto: Privat

Det er likevel ikke alt som blir tilgjengelig for offentligheten, presiserer avisens nyhetsredaktør.

– Dette er ikke en offentliggjøring av alle de 11,5 millioner dokumentene. Vi har gjort etiske vurderinger som fører til at bankkontoer, e-poster, kopier av pass, telefonnummer og lignende, ikke kommer ut.

Til når har Panama-papirene blant annet dokumentert hvordan DnB hjalp kunder med putte penger i skatteparadiset Seychellene, at Islands statsminister og kona kjøpte et offshoreselskap på De britiske jomfruøyene for å investere familiearven på 80 millioner kroner og hvordan det syriske regimet fikk kjøpe flydrivstoff av selskap i skatteparadiser, på tross av sanksjonene mot regimet. Borud håper mer åpenhet rundt dokumentene fører til mer debatt.

– Vår grunnleggende holdning er at innsyn og åpenhet alltid er viktig for den offentlige debatten. Jeg håper vi nå får en ordentlig debatt om internasjonal skattepolitikk.

Over 11 millioner dokumenter har lekket fra et advokatfirma i Panama. De viser at flere statsledere og andre mektige mennesker skjuler formuer i selskaper i skatteparadiser.

Vi samarbeide med politiet

Samtidig som Aftenposten offentliggjør deler av Panama-papirene sier personen som først lekket dokumentene til avisa Süddeutsche Zeitung, at varsleren vil samarbeide med politiet.

– Jeg er villig til å samarbeide med politimyndighetene i den grad jeg er i stand til det, skriver kilden i en uttalelse sendt til Süddeutsche Zeitung.

– Panama-papirene kan resultere i tusener av søksmål og anmeldelser hvis bare politi- og påtalemyndigheten får tilgang til de aktuelle dokumentene, heter det i uttalelsen.

Kulturstrøm

 • TONO varsler gigantkrav mot RiksTV

  Musikkrettighetsorganisasjonen TONO utelukker ikke at pengekravet blir over 100 millioner etter at de vant over TV-distributøren RiksTV i Høyesterett, skriver Dagens Næringsliv. Konflikten om musikkrettigheter har vart seks år i rettssystemet.

 • Tomt for fakler for første gang

  Flere tusen møtte opp i fakkeltoget for å hylle årets nobelprisvinnere i kveld. For første gang i historien var det ikke flere fakler å oppdrive, opplyser arrangøren.

  NORWAY-NOBEL-AWARD-2018-PEACE
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Siste kveld med gjengen

  I kveld har Tore Halvorsen sin siste opptreden med Ole Ivars. Konserten foregår i Råholt kirke, og markerer slutten på en 30 år lang sangkarriere med det populære dansebandet.

  Ole Ivars i Råholt kirke
  Foto: Stein Schinstad / NRK