NRK Meny
Normal

Ødipus og faren hans

Sigmund Freud brukte historien om Ødipus for å avsløre en hemmelighet vi alle går omkring og bærer på.

Jean Harriet Fulcran: Ødipus v Kolonus
Foto: Wikipedia

HØR: Sigmund Freud og Ella Fitzgerald, del 4. 22. mars 2008

Hør også: Studio Sokrates 5. oktober 2002 om Ødipus og Sfinxen. Medvirkende: Knut Borge og Vigdis Songe-Møller

Se også: Nettsidene til Studio Sokrates om Kong Ødipus fra 5. oktober 2002.

'

Avslørende

«Det finnes en meget tydelig henvisning i Sofokles’ tragedie som viser at sagnet om Oidipus er sprunget ut av et eldgammelt drømmemateriale, hvor innholdet er nettopp denne pinlige forstyrrelse av forholdet til foreldrene på grunn av seksualitetens gryende oppkomst», skriver Freud i Drømmetydningsboka si (s 249).

«Oidipus forstår ennå ingenting av dette, men han er bekymret når han tenker på orakelets ord, og Iokaste (hans mor – og kone) trøster ham ved å nevne en drøm som så mange mennesker drømmer uten at den – mener hun – har noen betydning:

”For mang en mann så i sin drøm seg alt som elsker hos sin mor. Men den som akter slikt for intet han bærer livets byrde lett”.»

'

Som vi vet

går det galt til slutt. Og Ødipus som lever etter maksimen ”kjenn deg selv” – blir ødelagt av å erkjenne sannheten om seg selv.

Musikken

Denne uken avslutter vi leken med Ella Fitzgerald og presenterer to flotte innspillinger:

1: The very thought of you

2: Detour Ahead

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold