Hopp til innhold

Odd Nordstoga

Odd Nordstoga var gjest 8. november 2010.

Odd Nordstoga
Foto: Holm, Morten / Scanpix

ODD NORDSTOGAS CV

Odd Nordstoga ble født den 10. desember 1972 i Vinje som sønn av gårdbruker Olav Nordstoga og hans kone Ellen som også er folkesanger. Han vokste opp sammen med foreldrene og tre eldre søsken på gården Plassen i Vinje. Som åtteåring fikk han trekkspill og lærte seg etter hvert flere andre instrumenter. Etter grunnutdanningen i Vinje gikk han på Voss Folkehøgskules musikklinje i 1991-92. Så begynte han på lærerhøgskolen i Bergen, og etter endt lærerutdanning fikk han jobb ved Ullevål skole i Oslo der han var et halvt år før han ble artist på heltid.

Platedebut

Mens han studerte i Bergen, debuterte han nemlig som plateartist i 1997 med gruppa ”Something Odd”, og finansierte selv plateutgivelsen som fikk samme navn som gruppa. Odd karakteriserte musikken selv som urban bygderock, og alle tekstene ble fremført på Vinje-dialekt. BMG Norway ga gruppa platekontrakt, og i 1998 kom oppfølgeren ”Solreven”, men albumet solgte dårlig til tross for de to radiospilte singlene ”Fuggel i karmen” og ”Ingen eg kjenner”. I 2000 skiftet Odd plateselskap til Grappa og byttet ut ”Something Odd” med ”Nordstoga”, samme navn som albumet fikk. Singelen ”Bie på deg” slo an på radio og han fikk TONOs Edvard-pris for den.

Folkemusikk


Gruppa ble oppløst like etter. Odd spilte tradisjonell folkemusikk fra Telemark de neste to årene og slo seg sammen med gamle venner fra Telemark i gruppa ”Blåmann, blåmann”. De ga ut et album med samme navn i 2001 og fikk en ny radiohit med singelen ”Tippe tippe tuve”. I 2002 slo han seg sammen med folkemusikeren Øyonn Groven Myhren for å gi ut albumet ”Nivelkinn” med dikt av Telemarksdikteren Aslaug Vaa, bestilt av Telemarksfestivalen, og Odd og Øyonn fikk Spellemannprisen i 2002 i klassen folkemusikk/gammeldans.

Eg og Edith

I 2003 samarbeidet Odd med Herborg Kråkevik i hennes Edith Piaf-forestilling ”Edith og eg”. Fra den ble sangen ”Eg og Edith” en ny radiohit. Han samarbeidet også med Herborg om en film basert på ei novelle av forfatteren Tarjei Vesaas.

Grisen står og hyler...

I 2004 byttet Odd på nytt plateselskap, denne gang til Universal, og fikk sitt gjennombrudd som artist med albumet ”Luring” som solgte i mer enn 150.000 eksemplarer, og ”Kveldssong for deg og meg” med tekst av Ragnar Hovland ble den mest spilte sang på radioen det året. Hans turné i etterkant kalte han Luringturen, og etter å ha fått to Spellemannpriser dro han ut på ny turné – Luringturen MK-II. Han fikk også Vinje kommunes kulturpris, folkemusikkprisen, Prøysenprisen og Ole Vig-prisen. I 2004 laget Odd også musikken til barne-TV-serien ”Linus i Svingen”, der tittelsangen ble gitt ut på barnesamleplata ”Tidenes beste barneplate 2”. Han laget også musikken til NRK1s julekalender ”Jul i Svingen i 2006 og barne-TV-produksjonen ”Uhu!”.

Mor

I 2006 ga han ut albumet ”Heim te mor” og i 2008 ”Pilegrim”, med tekster av Ragnar Hovland og Stein Versto. Han spilte stykket ”Pilegrim” ved Festspillene i Bergen. Han har samarbeidet med Frelsesarmeen, med storebror Aasmund Nodstoga og Lars Underdal i Telemarkstykket ”Storegut” og med Beatles-sanger i folkemusikkstil med gruppa ”Fake it or leave it”. Før jul i fjor reiste han rundt med en konsert sammen med Sissel Kyrkjebø, og deres album ”Strålande jul” ble en stor salgssuksess med 330.000 eksemplarer. I år kom albumet ”November” ut.

Odd bor på Lambertseter sammen med kona Hilde Marit Elverum Kvile og barna Ludvik på 7, Margit på 5 og Signe på 2 år.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober