NRK Meny
Normal

Odd Nerdrum tapte skattesaken

Kunstner Odd Nerdrum fikk ikke medhold i skattesaken han anla mot Skatt øst i Oslo tingrett.

Odd Nerdrum i retten

Odd Nerdrum tapte skattesaken i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kjernespørsmålet i skattesaken var en restskatt på flere millioner som Nerdrum ble ilagt i 2010 og 2011.

Nerdrum har gjort opp alle skattekravene, men mente skattekravet var galt og saksøkte skattemyndighetene.

Han krevde at skatteklagenemndas skjønnsligning for inntektsårene 1998 til 2002 ble opphevet som ugyldig.

Tirsdag ble Skatt øst frifunnet av Oslo tingrett.

Avviser at penger var sikkerhet

Retten fant det bevist at Nerdrum fra Forum Gallery i New York i perioden 1998 – 2001 mottok sjekker på til sammen 900.000 dollar, som han la i en bankboks i Østerrike.

Ifølge dommen forfalt beløpet til beskatning i Norge da Nerdrum mottok sjekkene.

Retten mener det ikke er bevis for at bankboksen skulle tjene som sikkerhet eller depot for mulige erstatningskrav vedrørende «rennende malerier», slik Nerdrum har hevdet.

– I likhet med tingrettens og lagmannsrettens dom i straffesaken, finner retten bevist at pengene i bankboken ikke på noen måte kan betegnes som «lån»,« sikkerhet», «depot» eller «båndlagt midler», heter det i dommen.

Retten mener Nerdrum selv kan lastes for ikke tidligere å ha opplyst saken tilstrekkelig for skattemyndighetene, og etter Høyesteretts praksis kan en skattyter da ikke påberope seg faktiske feil i ligningsvedtaket.

Skatt til Island ikke av betydning

At Nerdrum på et senere tidspunkt valgte å legge deler av de USD 900 000 inn i sitt aksjeselskap på Island, og at dette selskapet kanskje har betalt selskapsskatt på Island fikk ikke betydning for saken.

– Retten finner grunn til å bemerke at det ikke har betydning for ugyldighetsspørsmålet hvorvidt saksøkers aksjeselskap på Island har betalt skatt på Island for noen av pengene som stammer fra bankboksen i Østerrike, heter det i dommen.

Nerdrum må betale sakskostnadene for Skatt Øst på 81.000 kroner.

Søksmålet mot Skatt Øst har gått parallelt med straffesaken mot Nerdrum, hvor maleren er blitt dømt til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Denne dommen skal opp til ankebehandling i Høyesterett.

Les hele dommen i skattesaken her.

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK