Hopp til innhold

Odd Nerdrum tapte skattesaken

Kunstner Odd Nerdrum fikk ikke medhold i skattesaken han anla mot Skatt øst i Oslo tingrett.

Odd Nerdrum i retten

Odd Nerdrum tapte skattesaken i Oslo tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kjernespørsmålet i skattesaken var en restskatt på flere millioner som Nerdrum ble ilagt i 2010 og 2011.

Nerdrum har gjort opp alle skattekravene, men mente skattekravet var galt og saksøkte skattemyndighetene.

Han krevde at skatteklagenemndas skjønnsligning for inntektsårene 1998 til 2002 ble opphevet som ugyldig.

Tirsdag ble Skatt øst frifunnet av Oslo tingrett.

Avviser at penger var sikkerhet

Retten fant det bevist at Nerdrum fra Forum Gallery i New York i perioden 1998 – 2001 mottok sjekker på til sammen 900.000 dollar, som han la i en bankboks i Østerrike.

Ifølge dommen forfalt beløpet til beskatning i Norge da Nerdrum mottok sjekkene.

Retten mener det ikke er bevis for at bankboksen skulle tjene som sikkerhet eller depot for mulige erstatningskrav vedrørende «rennende malerier», slik Nerdrum har hevdet.

– I likhet med tingrettens og lagmannsrettens dom i straffesaken, finner retten bevist at pengene i bankboken ikke på noen måte kan betegnes som «lån»,« sikkerhet», «depot» eller «båndlagt midler», heter det i dommen.

Retten mener Nerdrum selv kan lastes for ikke tidligere å ha opplyst saken tilstrekkelig for skattemyndighetene, og etter Høyesteretts praksis kan en skattyter da ikke påberope seg faktiske feil i ligningsvedtaket.

Skatt til Island ikke av betydning

At Nerdrum på et senere tidspunkt valgte å legge deler av de USD 900 000 inn i sitt aksjeselskap på Island, og at dette selskapet kanskje har betalt selskapsskatt på Island fikk ikke betydning for saken.

– Retten finner grunn til å bemerke at det ikke har betydning for ugyldighetsspørsmålet hvorvidt saksøkers aksjeselskap på Island har betalt skatt på Island for noen av pengene som stammer fra bankboksen i Østerrike, heter det i dommen.

Nerdrum må betale sakskostnadene for Skatt Øst på 81.000 kroner.

Søksmålet mot Skatt Øst har gått parallelt med straffesaken mot Nerdrum, hvor maleren er blitt dømt til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Denne dommen skal opp til ankebehandling i Høyesterett.

Les hele dommen i skattesaken her.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.