Odd Nerdrum slipper fengselsstraff

Kunstner Odd Nerdrum (73) har blitt benådet. Han slipper dermed å sone fengselsstraffen for grovt skattesvik. – Livredding av en fri kunstnersjel, mener advokat John Christian Elden.

Odd Nerdrum i rettsalen

BENÅDET: Odd Nerdrum slipper å sone straffen han ble dømt til i 2014.

Foto: NRK

Nerdrum ble i 2014 dømt til ett år og åtte måneders fengsel, der åtte måneder ble gjort betinget, for grovt skattesvik. Han hadde unnlatt å oppgi 7 millioner kroner i inntekter.

Nerdrum sendte en søknad om benådning til Justisdepartementet i 2016, men denne ble avslått i april samme år.

– Vi klaget til Kongen i statsråd, og det er klagen som nå ble tatt til følge, opplyser Nerdrums advokat, John Christian Elden.

– En klok avgjørelse

– Det har ikke skjedd noe spesielt i mellomtiden, men Kongen i statsråd begrunner ikke sitt vedtak. Det er ikke ofte folk benådes i Norge, men dette var en klok avgjørelse og livredding av en fri kunstnersjel som aldri har hatt noen vond vilje, selv om han ikke skjønte tall og skatt slik politiet mente han burde, skriver Elden i en tekstmelding til NRK.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om benådningen. Justisdepartementets kommunikasjonsrådgiver Anders Bortne skriver i en e-post til avisen at kunstneren ble benådet ved kongelig resolusjon 22. september.

– Alt er nå ferdig for Nerdrum når det gjelder skattesaken, og han fortsetter videre med maling som den frie sjel han er, skriver Elden.

elden nerdrum

ANKESAK: Advokat John Christian Elden og kunstner Odd Nerdrum på vei inn til behandlingen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2014.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mildere straff

Det var i 2012 kunstneren ble dømt til to år og ti måneders fengsel for skattesvik ved å ha unnlatt å oppgi 14 millioner kroner til beskatning. Dommen ble senere opphevet av Høyesterett på grunn av en saksbehandlingsfeil.

Nerdrum ble i 2014 igjen funnet skyldig på noen av de tiltalepunktene han ble dømt for i 2012, men fikk mildere straff fordi han hadde skattet av noen av beløpene. Han anket dommen, men Høyesterett avslo å behandle saken på nytt og dommen fra lagmannsretten var dermed rettskraftig.

I fjor ble en søknad om benådning avslått av Justisdepartementet, men avslaget ble påklaget og deretter behandlet av Kongen i statsråd.

Kulturstrøm

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.

  • Prisrekord for Kittelsen-maleri

    Maleriet «Guldhornet», malt av Theodor Kittelsen i 1903, ble i kveld solgt for 12,8 millioner kroner på en auksjon i Oslo. «Guldhornet» betegnes som et av kunstnerens ukjente mesterverk, skriver E24. Maleriet hadde en prisantydning på 4–5 millioner kroner før auksjonen som ble holdt av Blomqvist Kunsthandel. Det dyreste maleriet av Kittelsen som er blitt solgt i Norge tidligere, er akvarellen «Dompap på rimet kvist» som ble solgt for 1,3 millioner kroner i 2002, skriver NTB. NRK TV: Trollskogen som inspirerte Kittelsen.