NRK Meny
Normal

Odd Nerdrum slipper fengselsstraff

Kunstner Odd Nerdrum (73) har blitt benådet. Han slipper dermed å sone fengselsstraffen for grovt skattesvik. – Livredding av en fri kunstnersjel, mener advokat John Christian Elden.

Odd Nerdrum i rettsalen

BENÅDET: Odd Nerdrum slipper å sone straffen han ble dømt til i 2014.

Foto: NRK

Nerdrum ble i 2014 dømt til ett år og åtte måneders fengsel, der åtte måneder ble gjort betinget, for grovt skattesvik. Han hadde unnlatt å oppgi 7 millioner kroner i inntekter.

Nerdrum sendte en søknad om benådning til Justisdepartementet i 2016, men denne ble avslått i april samme år.

– Vi klaget til Kongen i statsråd, og det er klagen som nå ble tatt til følge, opplyser Nerdrums advokat, John Christian Elden.

– En klok avgjørelse

– Det har ikke skjedd noe spesielt i mellomtiden, men Kongen i statsråd begrunner ikke sitt vedtak. Det er ikke ofte folk benådes i Norge, men dette var en klok avgjørelse og livredding av en fri kunstnersjel som aldri har hatt noen vond vilje, selv om han ikke skjønte tall og skatt slik politiet mente han burde, skriver Elden i en tekstmelding til NRK.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om benådningen. Justisdepartementets kommunikasjonsrådgiver Anders Bortne skriver i en e-post til avisen at kunstneren ble benådet ved kongelig resolusjon 22. september.

– Alt er nå ferdig for Nerdrum når det gjelder skattesaken, og han fortsetter videre med maling som den frie sjel han er, skriver Elden.

elden nerdrum

ANKESAK: Advokat John Christian Elden og kunstner Odd Nerdrum på vei inn til behandlingen av ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2014.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mildere straff

Det var i 2012 kunstneren ble dømt til to år og ti måneders fengsel for skattesvik ved å ha unnlatt å oppgi 14 millioner kroner til beskatning. Dommen ble senere opphevet av Høyesterett på grunn av en saksbehandlingsfeil.

Nerdrum ble i 2014 igjen funnet skyldig på noen av de tiltalepunktene han ble dømt for i 2012, men fikk mildere straff fordi han hadde skattet av noen av beløpene. Han anket dommen, men Høyesterett avslo å behandle saken på nytt og dommen fra lagmannsretten var dermed rettskraftig.

I fjor ble en søknad om benådning avslått av Justisdepartementet, men avslaget ble påklaget og deretter behandlet av Kongen i statsråd.

Kulturstrøm

 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures
 • Prince-arvinger bryter med Tidal

  Etter planen skulle musikktjenesten Tidal få eksklusiv rett til å strømme et nytt album i 14 dager når et nytt Prince-album slippes i 2019. Men etter Dagens Næringslivs avsløringer rundt triksing med strømmetjenesten, ønsker arvingene etter Prince å bryte kontrakten, ifølge nettstedet TMZ. Lyttertallene til Kanye West og Beyoncé på Tidal skal være manipulert med flere hundre millioner falske avspillinger, og kan bety dødsstøtet for Tidal, mener musikkjournalist Asbjørn Slettemark. Artisten Prince ble funnet død en heis i hjemmet sitt 21. april 2016.

  Prince på The purple rain-turne
  Foto: Nancy Bundt © PRN Music Corp.

Flere kulturnyheter