NRK Meny
Normal

Odd Johan Nelvik

Tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik gjestet Stjerneklart.

Odd Johan Nelvik
Foto: NRK

Hør Stjerneklart med Odd Johan Nelvik

Odd Johan Nelvik ble født på Sunndalsøra 28. november 1955 med en far som var anleggsarbeider og en mor som pakket aviser på det lokale avistrykkeriet. Hans mor oppfordret Odd Johan til å bruke konfirmasjonspengene sine på et fotografiapparat, noe som skulle få betydning for hans yrkesvalg etter hvert. Han arbeidet nemlig som journalistaspirant i Aura Avis på hjemplassen, fra 1972 til 1974.

De påfølgende to årene var han journalist i regionavisen Tidens Krav i Kristiansund, før han i 1976 tok spranget over til hovedstadsavisen Verdens Gang. Han var også innom NRK Møre og Romsdal en kort periode. Først i 1978 tok han eksamen ved Norsk Journalistskole og ble umiddelbart ansatt som fotoreporter i ”Se og Hør” da Aller-forlaget lanserte bladet samme år, med Knut Haavik som mentor og redaktør. Nelvik ble året etter redaksjonssjef i bladet, og medredaktør sammen med Haavik i 1985.

Da bladet feiret 25-årsjubileum i 2003, ble Nelvik sjefredaktør, administrerende direktør, lederskribent og bladets fremste talsmann, samtidig som gründer og læremester Knut Haavik trådte tilbake.

Nelvik er kjent for sin pågående kjendisjournalistikk, blant annet med en rekke rettssaker og om lag 20 saker klaget inn for Pressens Faglige Utvalg som resultat. I fjor kom boka til tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs ut, der bladet, med Nelvik i spissen, blir anklaget for uredelige journalist-metoder og sjekkheftejournalistikk. Samtidig hadde Se og Hør måttet tåle en betydelig nedgang i opplagstallene.

Nelvik valgte å gå av som sjefredaktør for Se og Hør tidligere i år, og er nå konsulent for Se og Hør-forlaget etter sammenslåingen med Aller-forlaget.

Nelvik og Se og Hør ble forrige uke frifunnet av høyesterett for dekningen av et kjendisbryllup, etter tidligere å ha blitt dømt til å betale erstatning i både tingretten og lagmannsretten.

Etter å ha skilt lag med sin ungdomskjæreste, traff Odd Johan Liv Johnsrud på Tostrupkjelleren i 1979. Hun hadde den gang to små barn. De giftet seg og etter hvert fikk de ytterligere to barn sammen; Live, som nå er 24 år og jobber i NRK P3, og Jakob, som er 16 og lovende fotballspiller på Kjelsås’ juniorlag. Liv og Odd Johan har til sammen fire barnebarn, bor på Smestad i Oslo og leier et feriested mellom Roma og Napoli i Italia.

Stjerneklart med Odd Johan Nelvik, mandag 08.09.08 kl. 22.05 på NRK P1