Normal

Odd Andreas Hermansen: Hurtigruten

Odd Andreas er 16 år og har vært båtinteressert siden han var 9. Hurtigrute-interessen fikk han da han kom over en bok om dette ruteskipet.

Odd Andreas Hermansen
Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Boken hadde mest bilder, og dette gjorde Odd Andreas nysgjerrig, slik at han begynte å finne ut mer. Favorittbåten er Midnattsol, bygget i 2003, som han mener har finere farger i interiøret enn søsterskipet Trollfjord. Allerede da han var 13 år gammel tok han Hurtigruta til Rørvik - helt alene. Siden da har det blitt minst én lengre tur over ca. 3-4 dager alene med Hurtigruta hvert år. Til sammen har Odd Andreas vært på samtlige av de12 ulike hurtigruteskipene.

I vår gjorde Odd Andreas seg ferdig med ungdomsskolen og begynner nå på skoleskipet GANN, som er en del av Rogaland videregående sjøaspirantskole. Der skal han begynne sin maritime utdanning. Målet er helt klart: det er å bli styrmann, og så kaptein på Hurtigruta!

Om emnet

Hurtigruta i Trollfjorden

Hurtigruta anløper Trollfjorden

Foto: Anders Leines / NRK

Hurtigruten blir ofte omtalt som ”verdens vakreste sjøreise”. Siden 1893 har den gått i daglige ruter mellom Bergen og Kirkenes, og besøker totalt 35 større og mindre steder langs kysten på sin vei. De reisende kan enten være med over korte distanser i for eksempel forretningsærender, eller som turist langs hele leia. Reisen fra Bergen og nordover tar 6 døgn, mens turen fra Kirkenes og tilbake tar ett døgn mindre. Til sammen finnes det 12 ulike Hurtigrute-skip i drift i dag, det eldste fra 1982 og det nyeste fra i år.

Hurtigruten har mange historier å fortelle; både morsomme, romantiske, dramatiske og tragiske – men mest av alt er Hurtigruten blitt et begrep som folket langs kysten føler et eierskap til og er stolte av!

Om fagdommeren

Elisabeth Holsether har vært reiseleder i Lofoten og Vesterålen siden 1993 og kjenner området godt.

Hun har i 5 år vært daglig leder av Hurtigrutemuseet i Stokmarknes. Museet ble påbegynt av gründere på 80-tallet. De startet innsamling av materiale, og det ble først åpnet i 1993. Holsether har vært innom mange forskjellige typer arbeid, mange av dem har vært innen reiseliv.

 

 

 

 

Kulturstrøm