NRK Meny
Normal

Obelisk gjenreist i Etiopia

Mussolinis tropper delte den 1700-år gamle obelisken i tre deler og fraktet den til Roma. Nå er monumentet gjenreist i Etiopia.

Axum-obelisken gjenreises

Lokale innbyggere følger med på arbeidet med å gjenreise obelisken i Axum.

Foto: JOSE CENDON / AFP

Obelisken veier 160 tonn og antas å være en av seks som ble hugget i den hellige byen Axum da kristendommen kom til Etiopia på 300-tallet.

Enorme gravsteiner

Man tror obeliskene ble reist som enorme gravsteiner, og de strekker seg fra 17 til 33 meter over bakken.

Under arkeologiske utgravinger av området har det blitt funnet et nettverk av underjordiske gravkammer og tunneler.

Store kostnader

Gjenreisingsprosjektet antas å koste omtrent 20 millioner kroner, og finansieres av Unesco og den italienske regjeringen.

Obelisk i Axum

En mann arbeider ved området hvor obelisken nå gjenreises.

Foto: JOSE CENDON / AFP

Arbeidet med å gjenreise det 160 tonn tunge og 27 meter høye monumentet ble påbegynt i midten av mai og forventes å være ferdig 15. juni.

Forsinket

I fredsavtalen mellom Italia og de allierte styrkene fra 1947 ble det slått fast at obelisken skulle returneres til Etiopia innen 18 måneder. Men det tok altså 58 år før det faktisk ble gjort.

Den Etiopiske regjeringen inviterte Unesco med på gjenreisingsprosjektet i oktober 2005. I 2006 satte eksperter fra Unesco i gang undersøkelser i det arkeologiske området for å klargjøre grunnen for gjenreisingen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).