NRK Meny
Normal

Obelisk gjenreist i Etiopia

Mussolinis tropper delte den 1700-år gamle obelisken i tre deler og fraktet den til Roma. Nå er monumentet gjenreist i Etiopia.

Axum-obelisken gjenreises

Lokale innbyggere følger med på arbeidet med å gjenreise obelisken i Axum.

Foto: JOSE CENDON / AFP

Obelisken veier 160 tonn og antas å være en av seks som ble hugget i den hellige byen Axum da kristendommen kom til Etiopia på 300-tallet.

Enorme gravsteiner

Man tror obeliskene ble reist som enorme gravsteiner, og de strekker seg fra 17 til 33 meter over bakken.

Under arkeologiske utgravinger av området har det blitt funnet et nettverk av underjordiske gravkammer og tunneler.

Store kostnader

Gjenreisingsprosjektet antas å koste omtrent 20 millioner kroner, og finansieres av Unesco og den italienske regjeringen.

Obelisk i Axum

En mann arbeider ved området hvor obelisken nå gjenreises.

Foto: JOSE CENDON / AFP

Arbeidet med å gjenreise det 160 tonn tunge og 27 meter høye monumentet ble påbegynt i midten av mai og forventes å være ferdig 15. juni.

Forsinket

I fredsavtalen mellom Italia og de allierte styrkene fra 1947 ble det slått fast at obelisken skulle returneres til Etiopia innen 18 måneder. Men det tok altså 58 år før det faktisk ble gjort.

Den Etiopiske regjeringen inviterte Unesco med på gjenreisingsprosjektet i oktober 2005. I 2006 satte eksperter fra Unesco i gang undersøkelser i det arkeologiske området for å klargjøre grunnen for gjenreisingen.

Kulturstrøm

  • Superstjerner på sykebesøk

    Soullegenden Stevie Wonder og borgerrettsforkjemperen Jesse Jackson er blant dem som har besøkt alvorlig syke Aretha Franklin denne uken. Også Franklins tidligere ektemann Glynn Turnman har besøkt souldronningen i hjemmet hennes i Detroit.

  • «9 to 5»-oppfølger

    Skuespillerveteran Jane Fonda bekrefter ifølge People.com at det kommer en oppfølger til filmklassikeren «9 to 5» fra 1980, med Fonda selv, Lily Tomlin og Dolly Parton i rollene.

    Lily Tomlin, Jane Fonda and Dolly Parton laugh at special editon DVD release party of "9 to 5" in Hollywood
    Foto: Fred Prouser / Reuters