NRK Meny
Normal

Obama: – Sony gjorde en feil da de trakk filmen

President Obama gikk ut mot gigantselskapet Sony for å ha trukket filmen «The Interview» etter et kraftig dataangrep som man antar kom fra Nord-Korea.

Barack Obama peker mens han snakker i "White House briefing room"

GA IKKE STØTTE: President Barack Obama ville ikke støtte filmselskapet Sonys valg om å trekke en film etter trusler og dataangrep.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

Barack Obama ble spurt på sin årlige pressekonferanse før juletiden om han støtter Sony valg om å kansellere visningene av den satiriske filmen som harsellerer med Nord-Korea.

– Ja, de gjorde en feil da de trakk filmen, sa Obama til et samlet amerikansk pressekorps.

Presidenten gjorde det klart at det ikke kan være slik at ondsinnende regimer får styre USA, private markeder eller filmindustrien med trussler.

Fredag gikk FBI ut med opplysninger om at de nå kan konkludere med at hackerne bak angrepet mot filmgiganten Sony gjennomførte angrepene med støtte fra Nord-Korea.

Nord-Korea har via sin FN-delagasjon dog fredag kveld benektet en hver tilknytning til dataangrepet.

Obama sa at han forstod det slik at Sony hadde vært redde for økonomiske konsekvenser fra utpressingstaktikken til hackerne.

Men han støtter ikke at filmen «The Interview» trekkes.

– Jeg skulle ønske at Sony snakket med meg først, sa Obama.

Se traileren til «The Interview»:

Frykter angrep som skader USAs økonomi

Journalister utfordret presidenten på om han ville skaffe seg filmen og se den likvel. Han fleipet da med at han aldri går ut med sin fullstendige filmliste.

Deretter ble han mer alvorlig igjen.

– Hvis vi lar dette skje vil det ikke bare påvirke filmer, men også hele den amerikanske økonomien, sa Obama.

Han mente at Nord-Korea nå hadde klart å innføre selvsensur.

– Vi kan ikke ha det slik at diktatorer kan stoppe filmer her i USA, sa Obama.

Presidenten gjorde det klart at han frykter større omfang av selvsensur hvis slike dataangrep blir vanlige og omfattende.

– Hvis noen kan tvinge noen til å ikke sende en satirefilm. Tenk dere hva de vil gjøre for å hindre en dokumentar eller ei nyhetssending, sa Obama.

For han frykter påvirkning på hele samfunnet i USA.

– Hvis vi lar dette skje vil det ikke bare påvirke filmer, men også hele den amerikanske økonomien, sa Obama på pressekonferansen.

Det hvite hus og amerikanske myndigheter har tidligere sagt at de vil vurdere en motreaksjon mot de som står bak dataangrepet på Sony.

Obama ville på pressekonferansen fredag kveld ikke gå inn på hva USA kan komme til å gjøre mot Nord-Korea som en reaksjon på dataangrepet.

Jeh Johnson

VIL HJELPE: Jeh Johnson i Departement for Homeland security sier de vil hjelpe selskaper som utsettes for datakriminalitet.

Foto: Cliff Owen / Ap

– Vi ser på muligheter for en reaksjon, og jeg vil få dem presentert. Så skal jeg ta en beslutning, sa Obama.

– Private og offentlige må hjelpe hverandre

Men han sa litt om hva USAs myndigheter vil gjøre innenfor egne grenser.

– Mye mer må gjøres for å sikre oss mot slike angrep, også i privat sektor. Vi må både håndtere og unngå angrep, sa Obama.

Like før pressekonferansen kom også USAs departement for innlands sikkerhet med en uttalelse med lignende budskap.

– Vi må hjelpe hverandre alle sammen for å øke informasjonssikkerheten og it-sikkerheten både i det offentlige og det private, uttalte Jeh
Johnson i Departement for Homeland Security.

Kulturstrøm