Hopp til innhold

Obama: – En av mine favorittpoeter

Mens USAs president Barack Obama og flere med ham jubler på Twitter, er andre mer skeptiske til dagens Nobel-tildeling. Og verdens medier er overrasket.

BOD DYLAN I MOTLYS: Bent Rej med en ung versjon av den kjente protestsangeren.
Foto: Bent Rej

President Barack Obama gratulerer Bob Dylan med å ha fått nobelprisen i litteratur. Velfortjent, skriver presidenten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

En rekke internasjonale kjendiser hyller Bob Dylan i sosiale medier. Lillyhammer-stjernen Steven Van Zandt gratulerer nobelprisvinneren på twitter og takker ham for det han har betydd. Også sangeren Carole King har gitt sin gratulasjon og musikeren David A. Stewart skriver at han elsker det.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

I Norge var Minerva-skribent Jan Arild Snoen en av dem som jublet på Twitter over endelig å ha fått viljen sin, mens kommunikasjonsrådgiver Hedda Klemetzen stiller spørsmål ved om ikke Dylan egentlig skulle fått en annen pris.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Forfatter Ingar Johnsrud påpeker at Dylan-tildelingen ikke var den eneste store nyheten i dag, mens SV-politiker Mina Finstad Berg mener at tildelingen er dagens store gladsak.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Andre er mer skeptiske og betviler Svenska Akademiens motiver. Jim Waterson, politisk redaktør i Buzzfeed, tuller med at komiteen kanskje synes det hadde vært kult å få treffe Dylan.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Og noen er rett ut ganske syrlige i sine gratulasjoner.

– Dette er den teiteste Nobel-tildelingen siden de ga prisen til Obama for å ikke være Bush, tvitrer forfatter Hari Kunzru.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Dylan taus om nobelprisen

Bob Dylan vet at han er tildelt Nobels litteraturpris, ifølge hans agent, men han har enn så lenge ikke kommentert det.

Artisten er kjent for å være ytterst sparsom med intervjuer. Og ifølge presseansvarlige ved Dylans plateselskap Columbia Records er det ingenting som har endret seg når det gjelder dette.

– Det kommer en pressemelding snart, melder plateselskapet i en epost torsdag ettermiddag.

Overrasket verdens medier

Selv om det var godt kjent at Dylan var en av årets nominerte, så var svært få av verdens medier forberedt på torsdagens Nobel-tildeling.

– Flere har tippet at Dylan har vært en potensiell Nobel-mottaker, men få eksperter forventet at akademiet skulle gi prestisjeprisen til en sjanger som folkrock-musikk, skriver BBC.

Amerikanske CNN mener at Dylan vil bli sett på som en ukonvensjonell vinner, fordi han ikke er en etablert og offisiell litterær-forfatter.

Tvilte på Dylans vinnersjanser

– Så skjedde det, det fans har drømt om i årevis. Den amerikanske sangeren og låtskriveren Bob Dylan tildeles Nobelprisen i litteratur for 2016, skriver Politiken.

I september skrev skribent Geoffrey Himes i musikkmagasinet Paste at han aldri trodde at Dylan kom til å vinne prisen, selv om han har blitt nominert i flere år.

– Dylan fortjener Nobelprisen i litteratur. Jeg håper litterære kritikere og alle verdens lesere vil bli konfrontert med det faktum at låtskriving er like litterært valid som annen litteratur.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)