NRK Meny
Normal

Obama til støtte mot galskapen

– Forandring kommer ikke over natta, sa USAs president Barack Obama da han gjestet Jon Stewarts «Daily Show» dagen før en omstridt kjempedemo.

Video Obama i Daily Show

USAs president Barack Obama gjester Jon Stewarts «Daily Show».

– Oppfatningen om at vi raskt ville forvandle Washington - det er noe vi arbeider med. Det kommer ikke til å skje over natta, sa Obama i møte med Jon Stewart.

– Da vi under valgkampen lovte en «forandring du kan tro på», mente vi ikke forandring du kan tro på om 18 måneder, forklarte Obama, ifølge NTB.

Galskapens uke

Presidenten besøkte en spesialsending av «The Daily Show», som hele denne uka sendes fra Washington DC istedenfor New York.

Det er galskapens uke i Daily Show, og uka skal fullføres med en kjempedemonstrasjon ved National Mall, i skyggen av Washington-monumentet.

30. oktober går komikeren til angrep mot den kristenkonservative bloggeren og Fox News-profilen Glenn Beck.

US-POLITICS-RALLY

Glenn Becks kampanje fikk massiv støtte i Washington 2. oktober.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Tidligere i høst hadde Beck en stor demonstrasjon til støtte for kristne verdier og amerikanske spesialstyrker - noe Stewart latterliggjorde i en serie Daily Show-program. Og motdemonstrasjonen er nærmest en blåkopi, men med motsatt fortegn.

Becks demonstrasjon ble velbesøkt, med flere hundre tusen oppmøtte.

Nå har flere hundre tusen meldt sin ankomst til Stewarts. Han får i tillegg støtte verden over.

1101 støttedemoer

Demonstrasjonen skal gå i Washington DC lørdag 30. oktober, men over hele verden har Stewart-tilhengere arrangert støttedemonstrasjoner.

Det betyr oppmøte fra Fiji, via Japan, Kina, Indonesia og Midtøsten, til et tett belte i Europa og selvsagt i USA. Så langt er 1101 møter planlagt, med 5102 som har bekreftet sin ankomst.

Oslo har en egen, noe puslete variant. Seks personer har sagt seg villig til å stille i støttedemonstrasjon på Youngstorget klokka 12.00 lørdag. Molde, Bergen, Vinstra og Haugesund har hver sin deltaker, som forhåpentligvis stiller med banner og kamprop.

Rally

Slik ser parolen ut - det er en blåkopi av Glenn Becks kristenkonservative parole.

Foto: Faksimile: http://www.rallytorestoresanity.com/

Eller forresten: Det er akkurat den typen utagerende demonstrasjoner Stewart vil til livs.

"Restore Sanity" er parolen Jon Stewart går under. Det betyr grovt oversatt «gjenopprett tilregneligheten».

Politikk ut av skyggen

Han har tidligere har vært kritisk til støynivået i amerikansk politisk journalistikk, fordi han mener støyen skygger for den virkelige debatten.

Primetime Emmy Awards Photo Room

Jon Steart har vunnet flere priser for sitt satiriske og samfunnskritiske TV-show.

Foto: Matt Sayles / AP

Det er dekningen av denne politiske støyen han mener representerer galskapen i amerikansk politikk, og det er den han nå kjemper mot.

Han har tiltrukket seg kritikk fra mange hold, også blant egne tilhengere. Washington Post mener han er i ferd med å bli for politisk. Det samme mener ABC News, som mener publikum kommer til å bli skuffet.

Få detaljer, store forventninger

Det finnes få detaljer om hva som kommer til å skje lørdag. Lite av planene er kjent, men det er ingen hemmelighet at Jon Stewart mener det han sier.

Stewart har tidligere kritisert tunge nyhetskanaler som CNN og Fox News for å spille teater med politikerne, og for å skape det han kaller «en illusjon om politisk debatt».

Og han er ingen lettvekter. Det politiske debattprogrammet Crossfire på nyhetskanalen CNN inviterte Stewart som gjest, og TV-opptredenen ble raskt brennhet på Youtube.

I stedet for å svare på intervjuernes spørsmål gikk Stewart til angrep på de to journalistene, to av kanalens tyngste.

Han kritiserte dem for å være en del av politikernes PR-strategi, og for å skape støy som bare tjente kanalen selv, ikke det amerikanske folket. Programmet ble senere tatt av lufta, for CNN-ledelsen tok Stewarts parti.

– Han hadde et godt poeng om støynivået på denne typen programmer, og de gjør ingenting for å belyse de politiske sakene, sa lederen for CNN, Jonathan Klein til Washington Post den gang.

Spørsmålet alle stiller seg nå er om National Mall i Washington blir overfylt eller folketom lørdag.

Flere kulturnyheter