Hopp til innhold

Obama fekk vitsehjelp frå TV-show

Donald Trump-vitsane i denne Obama-talen er skrivne av manusforfattaren i «The Daily Show with Jon Stewart», TV-programmet som har blitt ekspertar på politisk satire.

Video Barack Obama raljerer over Donald Trump

Barack Obama raljerer over Donald Trump i Det kvite hus under ein middag.

Donald Trump

Donald Trump trekte så vidt på smilebandet då president Obama harselerte med han under ein middag i Det kvite hus.

Foto: MATTHEW CAVANAUGH / Afp

Det vekte oppsikt då president Barack Obama førre laurdag gjekk ut mot Donald Trump i ein tale.

Under ein middag i Det kvite hus raljerte han med presidentambisjonane til mangemilliardæren, i det som har blitt omtalt som «eit stand-up-show». Publikum lo hjarteleg, og Obama har fått mykje skryt i etterkant.

No viser det seg at det ikkje berre er Obama sin naturlege humorsans som er opphavet til vitsane. Ein av manusforfattarane bak «The Daily Show with Jon Stewart» hjelpte presidenten med å vere vittig.

Tok jobben uavhengig

Manusforfattaren Kevin Bleyer skreiv delar av talen, ifølgje The Hollywood Reporter .

Bleyer tok jobben uavhengig av «The Daily Show» og var den einaste frå TV-programmet som gav Obama vitsehjelp.

Det satiriske humorprogrammet er kjent for å harselere med politikarar, og det er blitt nesten ei fast spalte av at programleiar Jon Stewart kritiserer den amerikanske presidenten.

Stewart gjorde nyleg narr av feiden mellom Obama og Trump. I spalten «Believe it or believe it» kritiserte han media for å dekkje skuldingane frå Trump om at Obama ikkje eigentleg er amerikansk.

  • Sjå innslaget HER

Obama var den første presidenten som deltok i det populære talkshowet i 2010. Han kom med svært få spøkar i den opptredenen og fekk kritikk for å vere for alvorleg.

Kritikken har han tydelegvis tatt på alvor.

(Artikkelen held fram under biletet)

US-POLITICS-OBAMA-DAILY SHOW

Barack Obama er den første amerikanske presidenten som har dukka opp i The Daily Show with Jon Stewart. Ein av manusforfattarane i showet skreiv vitsar for Obama nyleg.

Foto: JIM WATSON / Afp

Ikkje nøgd med Matt Damon

Obama svarte i den morosame talen på skuldingane frå Trump om at han ikkje skal vere amerikansk, slik ein må vere for å bli president. Nyleg offentleggjorde han sin eigen fødselsattest og det vart ei stor mediesak i USA.

– I tilfelle det er fleire spørsmål rundt dette, er eg førebudd på å gå eitt steg lenger. I kveld vil eg for første gong vise fram min offisielle fødselsvideo, sa Obama.

Matt Damon

Obama er ikkje nøgd med Matt Damon sin innsats i 'The Adjustment Bureau'.

Foto: Evan Agostini / Ap

Kjendisar, journalistar og politikarar var blant dei inviterte til middagen og videoen har gått sin seiersgang på Internett. Obama gjorde også narr av TV-karriera til Trump.

– Dei fleste kjenner kvalifikasjonane dine og det du har utretta, sa han og viste til ei episode av «Celebrity Apprentice».

– Du identifiserte den dårlege leinga. Difor skulda du ikkje på Lil Jon eller Meat Loaf. Du sparka Gary Busey. Det er den type avgjerder som ville halde meg vaken om natta. Bra jobba, sa Obama ironisk.

Presidenten gikk også ut mot Matt Damon, som nyleg uttalte at han var skuffa over det Obama har oppnådd som president.

– Vel, Matt, eg såg nettopp «The Adjustment Bureau», så takk det same, kompis! sa den amerikanske presidenten.

  • Kva synest du om at «The Daily Show» hjelpte Barack Obama med å vere vittig? Diskuter under.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober