Obama åpnet festival

– Det er ikke nok å forsøke å finne «The Cool Next Thing», det viktigste er å finne ut hva den kan brukes til for å utvikle samfunnet, sier USAs president Barack Obama.

Barack Obama holder åpningstalen på SXSW

ÅPNINGSTALER: USAs president Barack Obama holdt åpningstalen under festivalen South By SouthWest (SXSW).

Foto: Per Ole Hagen / NRK

South By SouthWest (SXSW) er en av de største festivalene for innovasjon, film og musikk, med nærmere 100.000 delegater og godt over 2000 band som spiller under musikkdelen.

Festivalen har hatt mange store stjerner som åpningstalere gjennom de 30 gangene den har vært arrangert. Men aldri noen på nivå med president Barack Obama, som er årets åpningstaler.

– Enklere å bestille pizza enn å stemme

Hovedbudskapet til alle innovatørene i salen var å bruke teknologien til noe meningsfylt, som å bekjempe klimakrisen, og også bidra til å engasjere en større del av befolkningen i politisk aktivitet.

Barack Obama kommer på scenen for å holde åpningstalen under SXSW

POLITISK DELTAGELSE: Barack Obama vil at teknologien skal brukes til å engasjere en større del av USAs befolkning i politisk aktivitet.

Foto: Per Ole Hagen / NRK

– Vi er det eneste demokratiet i verden som gjør det vanskelig for våre innbyggere å stemme ved politiske valg. Det er enklere å bestille en pizza enn å stemme på den du vil skal representere deg i regjeringen, sier Obama.

Han påpeker at det i mellomvalgene er knapt 40 prosents valgdeltagelse, og at man i Texas – delstaten med den dårligste oppslutningen om valg – ikke kan registrere seg som velger via internett.

Internett på 99 prosent av skolene

Obama snakker også om de nye systemene for det amerikanske finansmarkedet.

– Vi har nå laget systemer for Wall Street som er mye mer robuste enn før, slik at vi ikke risikerer at hele systemet faller sammen om noen utnytter systemet og handler som før finanskrisen, sier Obama.

– Hvorfor vet vi ikke om dette?, spør Evan Smith, sjefredaktør i The Texas Tribune, som leder samtalen med Obama.

– Fordi det ikke er en spennende historie. I en tid da alle får informasjon via TV og digitale medier, blir ikke slike historier fortalt, mener presidenten.

Han lover at nesten alle amerikanske skoler skal ha internett om få år.

– Det er en utfordring at utbredelsen av bredbånd og internett er så ujevnt fordelt i landet, både geografisk og demografisk mellom rike og fattige, hvite og ikke-hvite. I 2018 skal 99 prosent av alle skoler ha tilgang til nett.

– Vis ansvar

Et av Obamas favorittprosjekter i det siste, er å få satt opp et system hvor organisasjoner kan kjøpe opp store mengder bleier til en lavere pris for å gi til fattige familier.

Det er et samarbeid mellom regjeringen, techfolk, sosiale medier og ikke-kommersielle organisasjoner.

Han oppfordrer nå delegatene fra SXSW til å være med på å ta ansvar.

– Det har vært mitt største privilegium å jobbe for et tolerant, økologisk ansvarlig og fremtidsrettet USA i de snart åtte årene som president. Nå er det opp til dere å vise ansvar og hjelpe til.

Kulturstrøm