Hopp til innhold

Blandede følelser på Ground Zero

Ti år etter at norske Snøhetta vant konkurransen, åpner president Barack Obama i dag det nasjonale minnemuseet for terrorangrepene 11. september 2001, i New York.

National September 11th Memorial Museum

Snøhettas nasjonale minnemuseum for 11. september 2001 åpner for publikum 21. mai. Foto: Jeff Goldberg.

Sammen med de etterlatte familiene, skal han se minnemuseet for første gang, og bygningen blir forbeholdt dem de første seks dagene.

Mange har blandede følelser, fordi uidentifiserte kroppsdeler fra folk som døde her for 13 år siden, fortsatt befinner seg i bakken.

– Kroppsdeler hører ikke hjemme på museum, sier noen av de pårørende i denne Al Jazeera-reportasjen.

Muslimer har også gitt uttrykk for sinne og bekymring fordi en film, «The Rise of al-Qaeda», laget av NBCs Brian Williams blir en del av utstillingen. Den forteller historien om hvordan internasjonale terroristgrupper vokste i årene før 11. september 2001.

– Filmen kan etterlate et inntrykk av at muslimer bærer på en felles skyld for terroren, hevder en gruppe muslimske, religiøse ledere.

Betale for å minnes

Atter andre reagerer på at de må betale 24 dollar for å besøke det nasjonale minnemuseet, som åpner for den alminnelige publikummer 21. mai.

Men for norske Snøhetta er dette en stor dag. Helt siden terrorangrepene for 13 år siden har Staten New York og New York by arbeidet med gjenoppbygningen på det som har blitt kalt Ground Zero, stedet der World Trade Center stod.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta fikk i oppdrag å tegne det eneste bygget som står på selve minnegrunnen, der de opprinnelige byggene sto.

– Vi trodde det nesten ikke, for vi kastet inn et forslag rett før konkurransefristen i 2004, forteller Craig Dykers ved Snøhettas New York-kontor i dette programmet.

21 mai åpner 9/11-museet på Ground Zero i New York. I 2004 fikk det norske arkitektkontoret Snøhetta oppdraget med å tegne og prosjektere et museum på Ground Zero i New York. Prosjektet ble svært kontroversielt og har vært gjennom mange faser og store endringer. I åtte år arbeidet arkitektene i Snøhetta arbeidet med bygget. Dette er historien om prosessen.

Se NRK-programmet «Snøhetta på Ground Zero» fra 2012

Bygget var tenkt som et kulturhus, som skulle huse kulturelle aktiviteter gjennom hele året. En tanke som har skapt mange debatter og har ført til store konflikter i årene som har gått fra 2004 da Snøhetta fikk oppdraget.

I løpet av årene har prosjektet også endret seg flere ganger, og arkitektene i Snøhetta har blitt stilt overfor store utfordringer.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.