Normal

Blandede følelser på Ground Zero

Ti år etter at norske Snøhetta vant konkurransen, åpner president Barack Obama i dag det nasjonale minnemuseet for terrorangrepene 11. september 2001, i New York.

National September 11th Memorial Museum

Snøhettas nasjonale minnemuseum for 11. september 2001 åpner for publikum 21. mai. Foto: Jeff Goldberg.

Sammen med de etterlatte familiene, skal han se minnemuseet for første gang, og bygningen blir forbeholdt dem de første seks dagene.

Mange har blandede følelser, fordi uidentifiserte kroppsdeler fra folk som døde her for 13 år siden, fortsatt befinner seg i bakken.

– Kroppsdeler hører ikke hjemme på museum, sier noen av de pårørende i denne Al Jazeera-reportasjen.

Muslimer har også gitt uttrykk for sinne og bekymring fordi en film, «The Rise of al-Qaeda», laget av NBCs Brian Williams blir en del av utstillingen. Den forteller historien om hvordan internasjonale terroristgrupper vokste i årene før 11. september 2001.

– Filmen kan etterlate et inntrykk av at muslimer bærer på en felles skyld for terroren, hevder en gruppe muslimske, religiøse ledere.

Betale for å minnes

Atter andre reagerer på at de må betale 24 dollar for å besøke det nasjonale minnemuseet, som åpner for den alminnelige publikummer 21. mai.

Men for norske Snøhetta er dette en stor dag. Helt siden terrorangrepene for 13 år siden har Staten New York og New York by arbeidet med gjenoppbygningen på det som har blitt kalt Ground Zero, stedet der World Trade Center stod.

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta fikk i oppdrag å tegne det eneste bygget som står på selve minnegrunnen, der de opprinnelige byggene sto.

– Vi trodde det nesten ikke, for vi kastet inn et forslag rett før konkurransefristen i 2004, forteller Craig Dykers ved Snøhettas New York-kontor i dette programmet.

21 mai åpner 9/11-museet på Ground Zero i New York. I 2004 fikk det norske arkitektkontoret Snøhetta oppdraget med å tegne og prosjektere et museum på Ground Zero i New York. Prosjektet ble svært kontroversielt og har vært gjennom mange faser og store endringer. I åtte år arbeidet arkitektene i Snøhetta arbeidet med bygget. Dette er historien om prosessen.

Se NRK-programmet «Snøhetta på Ground Zero» fra 2012

Bygget var tenkt som et kulturhus, som skulle huse kulturelle aktiviteter gjennom hele året. En tanke som har skapt mange debatter og har ført til store konflikter i årene som har gått fra 2004 da Snøhetta fikk oppdraget.

I løpet av årene har prosjektet også endret seg flere ganger, og arkitektene i Snøhetta har blitt stilt overfor store utfordringer.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Beskylder motehus for plagiat

  Den norske designeren Edda Gimnes beskylder det italienske luksusmerket Moschino for å ha kopiert klesdesignet fra hennes vår- og sommerkolleksjoner fra 2016 og 2017 (til venstre), skriver MinMote. Da Moschino lanserte sin nye kolleksjon under moteuken i Milano, reagerte Gimnes på at mønsteret på klærne lignet. Gimnes skal ha vist skisser av klærne til motehuset under et besøk på New York-kontoret deres sist høst. Moschino-kolleksjonen hylles av motemagasinet Vogue.

  Edda Gimnes design (til venstre) og Moscihno-design (til høyre)
  Foto: Edde Gimnes/AFP
 • Ny TV-seier for Lindmo

  Anne Lindmo har fått en knallåpning på TV-høsten. Fredag hadde hun 736.000 seere, nesten dobbelt så mange som TV 2-rivalen Fredrik Skavlan, skriver Kampanje. 736.000 seere er en økning fra forrige uke da 620.000 fikk med seg TV-programmet.

  Anne Lindmo nytt
  Foto: Julia Naglestad