Vittig viten om været

Vi i Newton har samlet masse nyttig og artig viten om været. Her får du et artig knippe fakta.

Per Olav i silregn
Foto: NRK

 • Regndråper er flate og ikke runde, og at de har en gjennomsnittlig størrelse på 5 millimeter?
 • De våteste stedene i Norge har 235 nedbørsdager i året. Det er Takle i Sogn og Fjordane, Vigra i Møre og Romsdal og Leka i Nord-Trøndelag.
 • Visste du at kunstmaleren Edvard Munch mente at bildene hans ikke var ekte hvis de ikke hadde vært gjennom en hestekur som gikk ut på at de sto ute i regn og snø i årevis. Noen bilder råtnet og andre fikk sprekker og ble matte, men ut skulle de!
 • Andre kunstnere har også vært opptatt av regn. Alexander Kielland skrev som følger: "Det dusjregnet, og det småregnet, og det silregnet og det øsregnet og det styrtregnet og det plaskregnet, men verst var det når det silregnet – jevnt og ubønnhørlig fra morgen til aften."
 • Her er et klokt ord om regn: Regn er noe som skjer når du ikke har tatt med deg paraplyen.
 • Mens Norge kan ha opptil 200 millimeter nedbør på ett døgn, er det flere steder i tropene målt 1000 millimeter. Så vi har det i hvert fall ikke våtest i verden. 

  Se Per Olav fortelle enda flere småblaute fakta her

 

Kulturstrøm

 • Tegnet mobile satellittsykehus

  Forslaget til et modulbasert sykehus for krisetider er oversendt til Helse Sør/Øst, Helse Nord, Helsedirektoratet og en rekke departement. MMW Arkitekter har tegnet beredskapssykehuset som en del av den nasjonale korona-dugnaden, skriver Arkitektnytt. Det skal kunne leveres på seks uker. Forslaget er laget i samarbeid med blant andre lege og spesialist i krisemedisin, Mats Gilbert.

 • Minecraft holder musikkfestival

  Natt til 12. april skjer musikkfestivalen «Nether Meant» i dataspillet Minecraft. American Football er headliner, andre band som spiller er Anamanaguchi, Baths og Hana. Alle inntekter fra arrangementet går til et støttefond som skal betale for smittevernsutstyr i arbeidet mot koronaviruset, skriver Pitchfork.

  Den skal nemlig finne sted i spillet Minecraft, melder Pitchfork.

  Laster Twitter-innhold
 • Roskilde planlegg som vanleg

  Roskilde-festivalen i Danmark satsar framleis på å kunne invitere til fest i sommar, men seier dei fylgjer utviklinga av koronasituasjonen nøye. Festivalen skal etter planen skje mellom 27. juni og 4. juli.