Vittig viten om været

Vi i Newton har samlet masse nyttig og artig viten om været. Her får du et artig knippe fakta.

Per Olav i silregn
Foto: NRK

 • Regndråper er flate og ikke runde, og at de har en gjennomsnittlig størrelse på 5 millimeter?
 • De våteste stedene i Norge har 235 nedbørsdager i året. Det er Takle i Sogn og Fjordane, Vigra i Møre og Romsdal og Leka i Nord-Trøndelag.
 • Visste du at kunstmaleren Edvard Munch mente at bildene hans ikke var ekte hvis de ikke hadde vært gjennom en hestekur som gikk ut på at de sto ute i regn og snø i årevis. Noen bilder råtnet og andre fikk sprekker og ble matte, men ut skulle de!
 • Andre kunstnere har også vært opptatt av regn. Alexander Kielland skrev som følger: "Det dusjregnet, og det småregnet, og det silregnet og det øsregnet og det styrtregnet og det plaskregnet, men verst var det når det silregnet – jevnt og ubønnhørlig fra morgen til aften."
 • Her er et klokt ord om regn: Regn er noe som skjer når du ikke har tatt med deg paraplyen.
 • Mens Norge kan ha opptil 200 millimeter nedbør på ett døgn, er det flere steder i tropene målt 1000 millimeter. Så vi har det i hvert fall ikke våtest i verden. 

  Se Per Olav fortelle enda flere småblaute fakta her

 

Kulturstrøm

 • Nei fra H&M til tekstilarbeidere

  Eierne i H&M har stemt ned til et forslag om å gi overskuddet til underbetalte tekstilarbeidere. Det var organisasjonen Clean Clothes Campaign som sto bak forslaget. – Aksjonærene kunne i det minste ha avkrevd en plan på hvordan de skal leve opp til sin egen levelønnsstrategi, sier Anja Bakken Riise (bildet), leder i Framtiden i våre hender til Melk & Honning. H&M sier de har samme mål, men ulikt syn på veien dit.

  Anja Bakken Riise
  Foto: Arild Sandsvik / NRK
 • Märtha Louise ut mot pressen

  Prinsesse Märtha Louise startet sjaman-foredraget med beskjed til pressen. – Til alle dere i pressen. Dere har et valg i hva dere gjør og skriver. Selv om dere tror det er deres jobb, har dere ennå et valg i hva dere vil, sa prinsesse Märtha Louise.

  Foran en fullsatt sal på 550 tilhørere, ba prinsessen alle som har blitt «en smule irritert» av pressen, som sto foran scenen, om å rekke opp hendene.