Nyttig og gøy med laser

I Star Wars slåss jedi-ridderne med sverd av laserlys. I virkeligheten brukes laser til fredeligere og nyttigere ting.

Solveig Hareide

Laserstrålen går og går, og stopper først når den treffer noe. Hvis laseren er kraftig nok, og hvis den står ute, kan laserstrålen gå langt ut i verdensrommet, ja faktisk helt opp til månen! Her undersøker Solveig Hareide strålen fra en gasslaser.

Foto: NRK

En kraftig laser kan for eksempel smelte metall og skjære gjennom tykke stålplater. Dette er mulig fordi veldig mye lysenergi er samlet i en veldig tynn stråle. Da blir lyset ekstra sterkt og varmer opp metallet til det smelter.

En mindre kraftig laser er den som brukes i butikkene. Når du handler varer, blir strekkoden på varen registrert i kassa av en laserscanner.

Når voksne skal behandles for dårlig syn, velger de ofte å ta en laseroperasjon på øynene. Da skjæres det i det ytterste laget på øyet, hornhinna, med en laser.

Se Solveig og Lise eksperimentere med laser. Den kan nemlig også brenne papir og smeller ballonger.

SE VIDEO: Eksperiment med laser

Solveig Hareide og Lise Randeberg

Hvis man får laserstråle rett på øyet, kan det bli skadet. Derfor bruker Solveig og Lise beskyttelsesbriller når de leker med laserstrålen. Lise Randeberg (til høyre) er laserforsker på NTNU.

Foto: NRK

Mer om laser får du på Newton i NRK1 på søndag den 22. mars 2009 kl 1830. Repriser i NRK Super den 23. mars kl 1415 og den 29. mars kl 1400.

Du kan også se programmet på Nett-TV når du vil.

Kulturstrøm

  • Nå kommer klokken minutt for minutt

    I 2009 debuterte NRK sitt eget fenomen «sakte-tv» da de sendte publikumssuksessen «Bergensbanen minutt for minutt» på NRK2. I morgen markerer de jubileet ved å bygge en levende klokke, minutt for minutt, i 24 timer.

  • Ibsenprisen til Demian Vitanza

    Den norsk-italienske forfatteren og dramatikeren Demian Vitanza er tildelt Den nasjonale Ibsenprisen 2019 for sceneteksten «Tyngde». Vitanza ble tildelt prisen på 150.000 kroner under en festkveld på Ibsenhuset i Skien onsdag kveld.

    Demian Vitanza
    Foto: Tine Poppe / Aschehoug forlag