Nyttig og gøy med laser

I Star Wars slåss jedi-ridderne med sverd av laserlys. I virkeligheten brukes laser til fredeligere og nyttigere ting.

Solveig Hareide

Laserstrålen går og går, og stopper først når den treffer noe. Hvis laseren er kraftig nok, og hvis den står ute, kan laserstrålen gå langt ut i verdensrommet, ja faktisk helt opp til månen! Her undersøker Solveig Hareide strålen fra en gasslaser.

Foto: NRK

En kraftig laser kan for eksempel smelte metall og skjære gjennom tykke stålplater. Dette er mulig fordi veldig mye lysenergi er samlet i en veldig tynn stråle. Da blir lyset ekstra sterkt og varmer opp metallet til det smelter.

En mindre kraftig laser er den som brukes i butikkene. Når du handler varer, blir strekkoden på varen registrert i kassa av en laserscanner.

Når voksne skal behandles for dårlig syn, velger de ofte å ta en laseroperasjon på øynene. Da skjæres det i det ytterste laget på øyet, hornhinna, med en laser.

Se Solveig og Lise eksperimentere med laser. Den kan nemlig også brenne papir og smeller ballonger.

SE VIDEO: Eksperiment med laser

Solveig Hareide og Lise Randeberg

Hvis man får laserstråle rett på øyet, kan det bli skadet. Derfor bruker Solveig og Lise beskyttelsesbriller når de leker med laserstrålen. Lise Randeberg (til høyre) er laserforsker på NTNU.

Foto: NRK

Mer om laser får du på Newton i NRK1 på søndag den 22. mars 2009 kl 1830. Repriser i NRK Super den 23. mars kl 1415 og den 29. mars kl 1400.

Du kan også se programmet på Nett-TV når du vil.

Kulturstrøm

 • Vil flytte Fotografihuset

  Byrådet vil legge ned planene om byggingen av Fotografihuset på området Sukkerbiten i Oslo. Forslaget ble lagt fram i byrådsplattformen tirsdag. Byrådet vil undersøke muligheten for å omregulere Sukkerbiten til et rent friområde.

  Vinneren av Sukkerbiten-konkurransen
  Foto: Atelier Oslo
 • Sæbø ny redaktør i Morgenbladet

  Sun Heidi Sæbø er konstituert som sjefredaktør i Morgenbladet etter at Anna B. Jenssen trakk seg mandag, skriver Medier24. Sæbo kommer fra stillingen som samfunnsredaktør i avisen.

  Sun Heidi Sæbø
  Foto: Johanna Siring / Cappelen Damm