NRK Meny
Normal

Nyttårsløfter

Hvem som helst kan forsøke å være god.
Det er ikke noe mystisk ved det gode.
Det gode er sannferdighet og rettferdighet og vennlighet og mot.
Ting vi forstår.

Fyrverkeri
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hør: Studio Sokrates: Iris Murdoch og Frankie Newton del 1. 03.01.2009

Omtrent slik

lar Iris Murdoch Sokrates uttale seg i dialogen «Over Gudene» fra 1986. I Murdochs romaner og dialoger finner vi gjerne personer som forsøker å være eller å bli gode i en slik sokratisk forstand, men de lykkes sjelden.
De onde har oftere hellet med seg.
Vi kjenner oss igjen.

Ny filosof i Studio Sokrates

Filosof Elin Svenneby, Knut Borge og Lars Nilsen i Studio Sokrates
Foto: Ole Kaaland / NRK

Elin Svenneby skal filosofere sammen med oss i Studio Sokrates fra nå av. Elin har lenge interessert seg for dikterfilosofen Iris Murdoch, og vi skal bruke årets første måned til å bli bedre kjent med både Elin og Iris.

Det er ikke noe mystisk ved det gode sier Murdoch/Sokrates. Det gode er sannferdighet og rettferdighet og vennlighet og mot.
Enkelt å forstå.
Men etter seks millioner år på jordkloden, hvorfor opptrer da hver eneste nye generasjon som kommer til som om de var historiens første eksemplarer av homo sapiens?

Ideene og virkeligheten.
Filosofen Arthur Schopenhauer mente at Platon var verdens beste filosof. (Og at han selv var verdens nest-beste). Schopenhauer lover oss ingenting. «Verden blir ikke et bedre sted å oppholde seg i om man forstår min filosofi», skrev han ofte. «Tvert i mot – det krever en sterk rygg å bære med seg min filosofi».

Schopenhauer tenkte på Platons Ideer som idealer man kan sikte seg inn mot, men aldri «treffe» eller «bli ett med». Det er nok derfor det er så enkelt å forstå at det gode må handle om rettferdighet, sannferdighet, vennlighet og mot. Men Schopenhauer (og Platon, og Iris og Elin) ser ut til å mene at vi heller ikke kan gi opp å strebe etter det gode. Gir vi opp så går det ut over vår verdighet som mennesker. Vi blir mindre og dårligere enn vi behøver å være.


Musikken:
1: Please don't talk about me when I'm gone

2: Blue Skies med Maxine Sullivan. (Samme cd som Please don't talk about me..)

Flere kulturnyheter