Hopp til innhold

Nytt tokt med Sommerbåten i 2015

NRKs flytende studio skal ut på tur igjen til neste sommer – denne gangen også med Reiseradioen ombord.

Å kle om skipet MS «Sjøkurs» til et seilende tv- og radiostudio ble en kjempesuksess sommeren 2013.

Til neste år gjentar NRK prosjektet, og satser på åtte uker med sendinger fra den gamle hurtigruta.

– Sendingene hadde stor oppslutning i 2013 og var helt åpenbart til glede for det norske folk. Det var mange steder vi ikke fikk besøkt, så nå vil vi veldig gjerne besøke havner vi ikke var innom, sier Sommeråpents prosjektleder Stig Karlsen.

Skal innom 41 havner på åtte uker

Stig Karlsen

LOVER NYE ANKOMSTSTEDER: Sommeråpents prosjektleder Stig Karlsen.

41 steder langs norskekysten skal få besøk av båten. Det er ennå ikke avgjort hvilke havner det blir.

– Det ser ut til at vi i all hovedsak vil besøke nye havner, men reiseruta er fortsatt under utarbeidelse og blir landet på nyåret en gang, sier Karlsen.

I 2013 startet ferden i Oslo og fortsatte til Kirkenes, før båten snudde og seilet tilbake til hovedstaden.

Neste år blir ferden én vei, og starter i nord og ender i sør.

– Det er rett og slett for å kunne ha bedre tid på stedene vi besøker, sier prosjektlederen.

Reiseradioen blir med

Nytt av året er at Reiseradioen-redaksjonen blir med på ferden. Hver dag blir det sommersendinger på NRK P1 fra båtens ankomststeder.

– Vi skal sende fra båten, fra kaia og nærliggende omgivelser, og gleder oss kjempemye til å komme ut til det norske folk via sjøveien, sier redaksjonssjef Rune Lind i NRKs underholdningsavdeling.

Det er ennå ikke bestemt hvem som skal lede tv- eller radiosendingene fra båten.

Forsvarer økonomien

I 2013 kostet det NRK rundt 28 millioner kroner å produsere sju uker med tv-sendinger fra Sommerbåten.

Tross trangere økonomiske tider for NRK, forsvarer tv-sjef Arne Helsingen beslutningen om nok en sommer med et flytende kringkastingsstudio.

– Vi skal lage Sommeråpent, radiosendinger og ha flere sendinger på kvelden. Vi håper og tror dette samlet sett vil gi et riktig godt tilbud til publikum og gleder oss til å møte folk og fortelle interessante historier fra 41 steder langs Norges kyst, sier han.

LES OGSÅ:

En liten omvisning på MS Sjøkurs slik hun er med NRK Sommer om bord

OMVISNING PÅ BÅTEN: Bli med bak kameraene på MS «Sjøkurs».

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)