Hopp til innhold

Nytt rekordår for brukte bunader: – Et perfekt plagg å kjøpe brukt

Stadig flere selger og kjøper brukte bunader, i stedet for å la dem gå i arv.

Skjermdump Finn.no

Skjermdump: Bunadsannonser på Finn.no.

2019 ser ut til å bli et rekordår på søket etter brukte bunader som selges via privatpersoner på Finn.no.

– Vi merker at etterspørselen har økt betraktelig sammenlignet med søk fra 2017, sier Kristine Eia Kirkholm, kommunikasjonssjef i Finn.

Ved inngangen til mai måned i 2017 fikk man drøyt 2200 treff på ordet bunad på Finn.no. Per dags dato får man 8898 treff på bunader, bluser og tilbehør – altså en firedobling på to år.

Finn.no

Fra Finn.no: antall daglige søk på bunad.

I mai 2017 var det 285 000 søk på bunader – med en liten nedgang i fjor, viser foreløpig prognose at tallene i år har steget.

– Nordlandsbunad, Trønderbunad, Vestlandsbunad og Hardangerbunad ligger på topp. Beltestakk søkes det også mye etter, sier Kirkholm.

Les også: Kjøpepress på bunad

La bunaden vandre

Viktoria Terese Hauk, kommunikasjonssjef i Tise bekrefter økningen.

– Vi ser at det er cirka dobbelt så mange søk etter bunader i år sammenlignet med i fjor.

Jenny Skavlan, sy om-dronninga og kreativ leder i Tise er glad for at flere oppsøker gjenbruksappen for å kjøpe bunader.

– Det er utrolig fint å se at et plagg som vanligvis går videre til neste generasjon i en familie også går videre til andre, sier Skavlan til NRK.

I 2017 hadde hun på seg en selvsydd drakt laget av antikk-marokkansk duk og ull, fløyel og bånd fra Grønland i Oslo.

– Kvalitetsplagg i gode materialer som er laget for å vare og kunne vandre i generasjoner er jo et perfekt plagg å kjøpe brukt. Jo mer historie et sånt plagg har, jo bedre. De fortjener å brukes, repareres og tas vare på. Man burde nesten brodere inn navnet sitt og årstall, så kan man spore de tilbake når de er godt i gang med vandringen sin. Synd om så fantastiske plagg støver ned på loft og i kjellere, sier Skavlan.

17. mai i Oslo

Bunadspopulariteten har gått i bølger, og de siste årene blitt et slags statussymbol. Likevel velger flere å kjøpe bunaden brukt.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Kirsti Villemo Gjestvang, produksjonsleder i Oslobunaden forteller at de har hatt en voldsom økning i salg av bunader, og tror det skyldes et trendstempel.

– Mange av våre kunder forteller at de har solgt sin gamle bunad for å kunne kjøpe seg ny Oslobunad, forteller Gjestvang.

Vintagebølge

Anja Stang, redaktør for det grønne nettmagasinet Green House forteller at tradisjoner, nasjonale verdier og godt håndverk er grunnen til at bunden ligger høyt i pris, men som også er grunnen til at den får et moderne statussymbol.

Anja Stang

Anja Stang, redaktør for det grønne nettmagasinet Green House.

Foto: Mille Frømyhr / Mille Frømyhr

– Kanskje det kan ha hakket høyere status at bunaden er arvet eller sydd spesielt til deg, men med den store vintagebølgen kan det tvert imot være en fin ting å kjøpe brukt, forteller Stang.

– Selv om bunaden jo er et miljøvennlig plagg å lage nytt – den ultimate «slow fashion» både med tanke på prosess, pris og materialer, viser det at du har kjøpt den brukt både at du tar miljøhensyn og har et fornuftig forhold til penger.

Hun forteller at både second hand og vintage er en regjerende trend i motebildet og kan ha en effekt på den store «bunadsbølgen».

– Jeg tror det henger sammen med at både second hand og vintage heldigvis også er sterke trender, samtidig med nye bølger som bytting og utleie. Hvis du ikke hadde bestemor med bunad du kan arve, kan du få tak i en annen som også har en spennende historie bak seg.

Kulturstrøm

 • Skuespiller Anne Heche er død

  Skuespiller Anne Heche er død. Det skriver flere utenlandske medier. Hun er blant annet kjent fra TV-serien serien Ally McBeal, filmene «Donnie Brasco» og «Six days». Hun fikk Emmy for rollen i såpeoperaen «Another World».

  Heche var innlagt på sykehus og lå i kunstig koma, etter skader hun pådro seg da hun kjørte inn i en husvegg, fredag for en uke siden.

  Anne Heche Crash
  Foto: Jordan Strauss / AP
 • Salman Rushdie fortsatt i live

  Salman Rushdie er fortsatt i live, bekrefter guvernøren i New York etter at forfatteren ble angrepet fredag.

  Rushdie «får den hjelpen han trenger» etter at han ble fløyet til sykehus, sier guvernør Kathy Hochul på en pressekonferanse fredag, melder BBC.

  Hun sier det pågår en innsats for å samle inn mer informasjon om gjerningsmannen som angrep Rushdie på et litteraturarrangement i delstaten.

  Hochul roser en politimann som var på stedet og raskt grep inn og «reddet livet» til Rushdie og ordstyreren, som også ble angrepet.

  Hochul fordømmer angrepet og sier det er viktig at folk føler at de står fritt til å «si og skrive sannheten».

  En lege som var til stede på arrangementet og ga førstehjelp til Rushdie, sier forfatteren hadde fått flere stikkskader, inkludert en på høyre side av halsen, skriver New York Times. Hun sier Rushdie ikke fikk hjerte- lungeredning og at folk sa «han har puls, han har puls».

  Salman Rushdie
  Foto: Rogelio V. Solis / AP