Ett steg nærmere nytt museum

Ett av disse byggene skal bli det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo.

Før helgen måtte de foreløpige anonyme finalistene levere inn bearbeidede versjoner av sine bygg til Statsbygg. Nå er materialet overlevert juryen, som vil offentliggjøre sin avgjørelse mandag 12. april i år.

Hvilket bidrag synes du bør vinne? Delta i diskusjonen nederst i artikkelen.

Juryen kan kåre inntil tre vinnerutkast, som alle har rett til å delta i etterfølgende forhandlinger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Utlyste omstridt konkurranse

Det var i slutten av mars i fjor at Statsbygg utlyste en åpen, internasjonal konkurranse om et nytt Nasjonalmuseum lokalisert på Vestbanetomten i Oslo sentrum.

Flere har protestert mot at museet skal flytte ut av Nasjonalgalleriets lokaler på Tullinløkka. Men tross at lignende konkurranser om et nytt Nasjonalmuseum har blitt utlyst to ganger tidligere, ble hele 237 bidrag levert inn innen fristen 12. juni i fjor. Til sammenligning deltok 242 arkitektfirmaer i konkurransen om Operaen i Bjørvika.

3. september ble de seks finalistene offentliggjort, og disse har nå hatt seks måneder på seg til å bearbeide sine forslag.

Det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal huse samlingene til Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst. Kun Arkitekturmuseet som holder til i nye lokaler ved Bankplassen i Kvadraturen, vil bli holdt utenfor samlokaliseringen.

- Her skal museet ligge

Den rødgrønne regjeringen, her ved tidligere kulturminister Trond Giske, vedtok i forrige regjeringsperiode at hele Nasjonalmuseet skal flyttes til Vestbanetomten.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Pris til norsk film i Berlin

  Den norske filmen "Ut og stjæle hester" vant filmprisen Sølvbjørnen i Berlin for beste foto lørdag kveld. Filmen er basert på en bok med samme navn av den norske forfatteren Per Petterson.

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix