Nytt fra studio uke 18

Ane Brun med single på nasjonaldagen, Tor Amos til Norge med nytt album, nytt album fra Pixies? Metallica med 700 nye riff og Lemmy med sideprosjekt.

Nytt fra studio uke 18, Ane Brun
Foto: Scanpix / Colourbox.com

Ane Brun er 17. mai-klar

Ane Brun på Pstereo 09

Ane Brun innleder utgivelsen av sitt neste album med singelen «Do you remember» som gis ut 17. mai.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Ane Bruns nye studioalbum «It All Starts With One» skulle vært spilt inn allerede i 2010, men ble utsatt – og innspilt i Stockholm først denne våren.

Det slippes i september, og første smakebit ut fra det er singelen «Do You Remember» som slippes digitalt og som syvtommers vinyl på 17. mai.

Om låten sier Ane Brun selv:

– «Do You Remember» var en av de aller siste låtene jeg skrev til platen. Jeg hadde hatt en idé til denne låten med et bakgrunnskor som var energisk, desperat og med et preg av folkemusikk. Jeg hadde først tenkt til å synge dette selv, men etter en konsert med duoen First Aid Kit i Stockholm visste jeg at det var deres spesielle sound jeg ville ha. Et par dager senere kom søstrene til studioet og leverte akkurat det som jeg hadde drømt om, sier hun til NTB.

Måneden etter albumslippet drar Ane Brun på Europa-turné og blir å høre på Sentrum Scene 6. oktober.

Se klipp fra innspilingen av «Do you remember» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til Norge med nytt album

Tori Amos

Tori Amos er snart klar med nytt album og tar turen innom Norge.

Foto: Mark Humphrey / Ap

Den amerikanske sangeren og låtskriveren Tori Amos vil i høst sette kursen nordover. Torsdag 20. oktober lander hun i Norge som del av «Night of Hunters»-turneen.

Konserten i Norge vil gå av stabelen på Sentrum Scene, melder arrangørene – som også kan opplyse at det nye albumet, «Night of Hunters», kommer i september.

Det er snart 20 år siden Amos debuterte med albumet «Little Earthquakes». Kritikerne sammenlignet henne straks med størrelser som Kate Bush og Joni Mitchell.

Om sitt nye album sier Amos:

– Et av temaene som blir utforsket på dette albumet er jegeren og den jagede, og hvordan vi bærer begge deler i oss.

Nytt album fra Pixies?

Frank Black i Pixies

Får vi et helt nytt album fra Frank Black og Pixies?

Foto: NIGEL TREBLIN / Afp

I 2004 ble Frank Black og The Pixies gjenforent og har siden den gang turnert med sitt originale materiale. Men nå skal de føle presset etter å lage noe nytt.

- Vi er nødt til å planlegge noe nytt. Snart blir folk lei av oss, sier trommis David Lovering til magasinet Spinner.

Det kan virke som det hele står på det eventuelt kreative samarbeidet mellom frontmann Frank Black og bassist Kim Deal. Det var deres kunstneriske uenighet som førte til at bandet i utgangspunktet ble splitta.

Nå skal til og med U2-vokalist Bono ha kastet seg inn i hylekoret som ønsker seg noe nytt fra bandet.

- Bono spurte til og med … «Vær så snill, lag ei plate!», sier gitarist Joey Santiago.

- Å lage ei plate vil være prioritert (etter turnéen). Vi har definitivt blitt en sterkere enhet og kan forhåpentligvis begrave gamle stridsøkser, sier han videre.

Metallica med 700 nye riff

Metallicas danske trommis, Lars Ulrich

Lars Ulrich er i det humoristiske hjørnet.

Foto: Chris Pizzello / AP

Metallica har mer enn nok stoff å velge i til sitt nye album. For oppfølgeren til «Death magnetic» skal bandet ha over 700 nye riff å velge i, sier trommeslager Lars Urlich.

I en humoristisk kommentar til Metal Hammer sier han at de som det ikke blir plass til på plata vil bli gitt bort som ringelyder for mobiltelefoner.

- I Australia fortalte James (Hetfield) meg at han hadde 700 nye riff. Det var nokså overveldende. Egentlig er det skremmende. Han har ikke lov til å spille gitar uten at han blir tatt opp – bokstavelig talt! I tillegg har vi timesvis med jammer og andre opptak, sier han til magasinet.

Lemmy med sideprosjekt

Lemmy, Motorhead, Motörhead

Lemmy får ikke nok rock i Motörhead.

Foto: JOHN D MCHUGH / AP

Den notoriske rockeren Lemmy Kilmister har ikke nok med bandet Motörhead. Han har også sideprosjektet The Head Cat, som spiller rockabilly.

Nå skal bandet, som i tillegg til Lemmy består av trommeslager Slim Jim Phantom Lonesome fra The Stray Cats og gitarist Danny B. Harvey fra Lonesome Spur, ifølge NME gi ut et nytt album.

Plata får tittelen «Walk the walk, talk the talk» og skal være klar for utgivelse 5. juli.

Den vil bli oppfølgeren til debutplata «Fool’s paradise» fra 2006.

Kulturstrøm

 • Fjerner jødiske bøker frå pensum

  Ungarn fjerner jødiske forfattarar frå litteraturlister i skulen, skriv SVT, mellom anna nobelprisvinnaren Imre Kertész. Styresmaktene meiner det ikkje ligg antisemetetisme bak avgjersla som har hausta mykje kritikk.

 • Fosse nominert til Man Booker-pris

  Jon Fosse er nominert til Den internasjonale Man Booker-prisen for første band i Septologien som kom ut i fjor haust, melder Samlaget. Roy Jacobsen er den einaste andre norske forfattaren som tidlegare har vore nominert til denne prisen.

  Bokomslag "Det andre namnet" og portrett av Jon Fosse
  Foto: NINJA BENNECHE / Aschehoug/NRK
 • Forfattaren Annie Riis er død

  Den norske forfattaren Annie Riis er død. Ho vart 92 år gammal. Riis vant Brageprisen i 2001 for diktsamlinga "Himmel av stål".

  Forfattar Annie Riis
  Foto: Arash Nejad / NTB scanpix