NRK Meny
Normal

Nytt fra Pink Floyd i september

I høst kommer tidligere ikke utgitte Pink Floyd-låter på plate.

Pink Floyd ved (fra venstre): Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright under Live 8.

Pink Floyd ved (fra venstre): Dave Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright sist gang de ble gjenforent, under Live 8.

Foto: LEFTERIS PITARAKIS, Lefteris Pitarakis / AP

David Gilmour, Pink Floyd, spiller gitar.

David Gilmour og Pink Floyd lå lenge i krangel med plateselskapet EMI om digitale rettigheter, men kom til slutt fram til en ny avtale. Nå ser vi resultatene av det.

Foto: Scanpix/AP
Pink Floyd: «The dark side of the moon»

Albumet «The dark side of the moon», tidenes tredje mest solgte plate i USA, er et av albumene som kommer i ny remastra utgave.

Foto: Plateomslag

Høsten 2011 blir en gledens tid for alle som er fans av Pink Floyd.

- EMI vil gi ut ikke tidligere hørte låter av Pink Floyd med start i september, sier bandets plateselskap i en uttalelse, melder Reuters.

Avdekket arkiv

Låtene kommer fra arkiver selskapet har avdekket og er del av en flere måneders plan for utgivelser, inkludert samlebokser og remastrede studioinnspillinger.

Les også:

- Vi har jobbet sammen i mer enn et år på dette programmet som inneholder alle elementene som har gjort Pink Floyd til en av de mest inspirerende kreftene i moderne musikk, sier Roger Faxon i EMI.

Kom til enighet

Pink Floyd og deres representanter hadde i lengre tid en juridisk uenighet med EMI om digitale rettigheter, men kom tidligere i år til enighet om en ny kontrakt for de neste fem årene.

Alle bandets 14 studioalbum har blitt remastret og vil bli gitt ut i nye utgaver i september. I tillegg kommer deluxe-utgave av «The dark side of the moon» og boksene «Immersion» med seks cd-er og «Experience» med to cd-er.

Alt sammen kommer også både på vinyl og i digital versjon

Tredje mest solgte i USA

Pink Floyd signerte første gang for EMI for over 40 år siden og har ifølge plateselskapet solgt over 200 millioner plater over hele verden.

Bare i USA har de solgt 45 millioner kopier av «The dark side of the moon» fra 1973. Det gjør albumet til det tredje mest solgte i USA noensinne.

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.