Hopp til innhold

Nytt forslag om Y-blokka får ikke støtte

Riksantikvaren kommer nå med et forslag som kan bevare Picassos kunst i Y-blokka i regjeringskvartalet ved å bygge om bygningen. Men det ser ikke ut til at hans forslag får støtte hos politikerne.

C-blokka

C-BLOKKA: Slik vil Riksantikvaren at Y-blokka skal bygges om.

Foto: Riksantikvaren

Kampen om Y-blokka er slett ikke over selv om regjeringen vil rive den. I regjeringskvartalet skal Høyblokka bevares, men ikke Y-blokka som rommer kunstverk av Picasso.

På den dagen Pablo Picasso ville vært 135 år, slo aksjonister ring om Y-blokka - og de greide faktisk å lage en lenke rundt hele bygget i går ettermiddag.

Y-blokka ring

DEMONSTRASJON: I går slo folk ring rundt Y-blokka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Nå kaster også riksantikvar Jørn Holme et nytt forslag inn i debatten. Mandag går høringsfristen ut for forslaget Statsbygg har kommet med. I det forslaget eksisterer ikke Y-blokka lenger. Det gjør den i Holmes forslag.

C-blokk vil bevare kunsten

Riksantikvaren foreslår at bare nordre fløy rives og at deler av fasaden bygges om, skriver Aftenposten.

Dermed omdannes Y-blokka til en C-blokk. På den måten kan man ta vare på Picassos kunst .

– Først og fremst mener vi at Y-blokka bør bevares. Så er det sånn at vi har foreslått et alternativ og det er å bygge om Y-blokka til en såkalt C-blokk. Og det betyr at man kan ta vare på de store kunsthistoriske verdiene . Det er en veldig viktig bygning. Bygningen har internasjonal utsmykning av Picasso, sier Hanna Kosonen Geiran, avdelingsdirektør hos Riksantikvaren til NRK. Hun mener ingen dører bør lukkes før man har vurdert nye forslag.

Får ikke støtte

Men det ser ikke ut til at forslaget til Jørn Holme endrer noe. Jan Tore Sanner, kommunal og moderniseringsminister har signalisert at det nye forslaget ikke vil få ham og regjeringen til å skifte mening. Vedtaket om at Y-blokka skal rives står ved lag.

Før 22.juli-terroren vurderte Riksantikvaren å frede Y-blokka og Høyblokka på grunn av bygningenes arkitektoniske historie.

Og det ser heller ikke ut til at Bystyret i Oslo, som skal behandle den statlige reguleringsplanen idag, støtter riksantikvarens forslag. Der går flertallet fortsatt inn for riving, melder NTB.

Miljøpartiet de Grønne har varslet omkamp om Y-blokka. De deltok på markeringen ved Y-blokka i går ettermiddag. Også artister som Lars Lillo Stenberg og Mariann Thomassen fra Surferosa støttet aksjonen.

Surferosa og Mariann Thomassen: Ny singel på P3s spilleliste.

VIL BEHOLDE: Mariann Thomassen vil ikke at Y-blokka skal rives

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

– Det er aldri for sent å slåss, sier Mariann Thomassen til NRK..

Regjeringen har forsikret om at kunsten skal tas vare på selv om Y-blokka rives, men Picassos arvinger har tidlligere uttalt at de er sterkt bekymret for kunsten til Pablo Picasso.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober