Nyord fra 80-tallet

Hvert år dukker det opp nye ord og uttrykk, og her har vi samlet noen fra hvert år gjennom 80-tallet. Tenker det setter hukommelsen i sving!

1980

Ayatollah, Nærradio, Tekst-tv, Plastpenger (kort), Vidiot (en som har en svært sterk interesse for video), Junk Food, Dunjakke, Tanga

1981

Dragshow, Scientologi, Videovold, Rubiker (en som beskjeftiger seg med problemet Rubiks kube), Minidisco/lommedisco/walkman, Machomann, Synthrock, Flatfyll, Nyveiv, Lommedisco

Terje Schrøder
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

 

1982

Veggskjerm, Snuff-film, Pac-Man, Joggefelt, Skjermspill, Vekstaksje 

1983

Bokslakt, Ballongdans, Betal-tv, AIDS, Immunsvikt, U-hjelpsminister, Blankokupong 

1984

Datasnok, Spissteknologi, Linselus, Risikokapitalist, Breakdans, Rafting, PIN (Personlig identifikasjonsnummer)

Breakdance
Foto: Scanpix

 

1985

Atomvinter, Havbeite, Nullpensjonist, Loppis, Gråimport, Skrapesjuke (en sauesykdom), Ryggsekkbombe, Skiskøyter, Sambafotball, Bioingeniør, Gjeldsforsikring  

1986

Fleske til, Bestis, Lønnsrasisme, Japperi, Magnetterapi, Insulinpenn, Kalkunfilm, Strålekjøtt, Becquerelfri

Champagne
Foto: Scanpix

 

1987

Glastnost! (nytt i den vestlige verden), Lønnssinke, Skrapelodd, Datavirus, Dataporno, Mong (pengeverdi tilsvarende et Mongstadfelt) 

1988

Snillisme, Blitzer, Kartongvin

Kartongvin
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

1989

Kondomeri, Trekkfuglpensjonist (som drar til Syden i vinterhalvåret), Selvbruningskrem, Datavegring

Tilbake til Nett-TV

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.