Hopp til innhold

- Vi har en nynorskjobb å gjøre

Nynorskkommunen Fjell får alle skriv på bokmål. – Vi har helt åpenbart en jobb å gjøre, innrømmer Kulturdepartementet.

Sigfrid Tvitekkja og nynorsk ordliste

Departementet innrømmer at fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja har rett.

Foto: Berit Roald / NRK / Scanpix

– Bevissthetsnivået er åpenbart ikke høyt nok, sier politisk rådgiver i kulturdepartementet, Roger Solheim.

Informasjonsrådgiver i kommunen, Vigleik Brekke leser et brev til Fjell kommune fra Kulturdepartementet. Problemet er bare at det er skrevet på bokmål.

– Det er nedslående, for vi har en målbrukslov som statlige organ skal følge opp. Selv legger vi stor vekt på å bruke nynorsk i alle skriv som går ut fra kommunen, sier Brekke.

Hør debatten i Kulturnytt:

Fjell i Hordaland er en nynorskkommune, derfor skal alle offentlige skriv være på nynorsk, ifølge Målloven. En kartlegging som kommunen selv har gjort, viser at bare 20 prosent er skrevet på nynorsk.

– En jobb å gjøre

Kulturdepartementet har ansvaret for å gjennomføre loven. Vigleik Brekke er derfor spesielt skuffet over bruddene herfra.

– I dette konkrete tilfellet vil vi sende et nytt brev til Fjell kommune, denne gangen på nynorsk. Vi skal innskjerpe at alle skriv fra oss til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og be de andre departementene gjøre det samme, sier Roger Solheim.

Innskjerping er nødvendig, mener fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En tjenesteplikt

– Dette sender veldig dårlige signaler nedover i systemet. Det er en tjenesteplikt som staten har overfor alle de 115 nynorskkommunene i landet.

Alle skriv fra staten til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og alle skriv til bokmålskommunene skal være på bokmål, sier Tvitekkja.

Delta i språkdebatten:

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh