- Vi har en nynorskjobb å gjøre

Nynorskkommunen Fjell får alle skriv på bokmål. – Vi har helt åpenbart en jobb å gjøre, innrømmer Kulturdepartementet.

Sigfrid Tvitekkja og nynorsk ordliste

Departementet innrømmer at fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja har rett.

Foto: Berit Roald / NRK / Scanpix

– Bevissthetsnivået er åpenbart ikke høyt nok, sier politisk rådgiver i kulturdepartementet, Roger Solheim.

Informasjonsrådgiver i kommunen, Vigleik Brekke leser et brev til Fjell kommune fra Kulturdepartementet. Problemet er bare at det er skrevet på bokmål.

– Det er nedslående, for vi har en målbrukslov som statlige organ skal følge opp. Selv legger vi stor vekt på å bruke nynorsk i alle skriv som går ut fra kommunen, sier Brekke.

Hør debatten i Kulturnytt:

Fjell i Hordaland er en nynorskkommune, derfor skal alle offentlige skriv være på nynorsk, ifølge Målloven. En kartlegging som kommunen selv har gjort, viser at bare 20 prosent er skrevet på nynorsk.

– En jobb å gjøre

Kulturdepartementet har ansvaret for å gjennomføre loven. Vigleik Brekke er derfor spesielt skuffet over bruddene herfra.

– I dette konkrete tilfellet vil vi sende et nytt brev til Fjell kommune, denne gangen på nynorsk. Vi skal innskjerpe at alle skriv fra oss til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og be de andre departementene gjøre det samme, sier Roger Solheim.

Innskjerping er nødvendig, mener fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En tjenesteplikt

– Dette sender veldig dårlige signaler nedover i systemet. Det er en tjenesteplikt som staten har overfor alle de 115 nynorskkommunene i landet.

Alle skriv fra staten til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og alle skriv til bokmålskommunene skal være på bokmål, sier Tvitekkja.

Delta i språkdebatten:

Kulturstrøm

 • Norsk seriemorder kan bli film

  Victoria Kiellands kritikerroste roman om den norske seriemorderen Belle Gunness kan bli spillefilm. Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen har kjøpt filmrettighetene. Pedersen er selv forfatter og skuespiller, kjent fra «Unge lovende» på NRK. Syversen er manusforfatter og regissør, kjent for blant annet «Sigurd fåkke pult» og «Rovdyr». De sier:

  – Vi ble fjetret, til og med rystet, da vi leste «Mine menn», og det begynte å klø i fingrene allerede på første side etter å se denne historien spilt ut på lerretet.

  Filmen skal hete «Belle!»

  Gine Cornelia Pedersen og Patrik Syversen
  Foto: Lina Hindrum/Erlend Mjømen Knudsen