Hopp til innhold

- Vi har en nynorskjobb å gjøre

Nynorskkommunen Fjell får alle skriv på bokmål. – Vi har helt åpenbart en jobb å gjøre, innrømmer Kulturdepartementet.

Sigfrid Tvitekkja og nynorsk ordliste

Departementet innrømmer at fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja har rett.

Foto: Berit Roald / NRK / Scanpix

– Bevissthetsnivået er åpenbart ikke høyt nok, sier politisk rådgiver i kulturdepartementet, Roger Solheim.

Informasjonsrådgiver i kommunen, Vigleik Brekke leser et brev til Fjell kommune fra Kulturdepartementet. Problemet er bare at det er skrevet på bokmål.

– Det er nedslående, for vi har en målbrukslov som statlige organ skal følge opp. Selv legger vi stor vekt på å bruke nynorsk i alle skriv som går ut fra kommunen, sier Brekke.

Hør debatten i Kulturnytt:

Fjell i Hordaland er en nynorskkommune, derfor skal alle offentlige skriv være på nynorsk, ifølge Målloven. En kartlegging som kommunen selv har gjort, viser at bare 20 prosent er skrevet på nynorsk.

– En jobb å gjøre

Kulturdepartementet har ansvaret for å gjennomføre loven. Vigleik Brekke er derfor spesielt skuffet over bruddene herfra.

– I dette konkrete tilfellet vil vi sende et nytt brev til Fjell kommune, denne gangen på nynorsk. Vi skal innskjerpe at alle skriv fra oss til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og be de andre departementene gjøre det samme, sier Roger Solheim.

Innskjerping er nødvendig, mener fungerende direktør i Språkrådet, Sigfrid Tvitekkja.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– En tjenesteplikt

– Dette sender veldig dårlige signaler nedover i systemet. Det er en tjenesteplikt som staten har overfor alle de 115 nynorskkommunene i landet.

Alle skriv fra staten til nynorskkommuner skal være på nynorsk, og alle skriv til bokmålskommunene skal være på bokmål, sier Tvitekkja.

Delta i språkdebatten:

Kulturstrøm

 • Will Smith-film får premiere i desember

  Spillefilmen «Emancipation» får premiere i desember etter å ha blitt holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen.

  Filmen var ventet å bli en Oscar-kandidat i år, men filmens stjerne er utestengt fra Oscar-utdelingen i 10 år. Slavefilmen med et budsjett på 120 millioner dollar, er en av Apples mest profilerte produksjoner., skriver NTB.

  Will Smith i filmen Emancipation, filmplakat
  Foto: AP
 • Russisk redaktør på ettersøkt-liste

  Mandag ble Marina Ovsyannikova satt på en ettersøkt-liste for angivelig brudd på husarrest i påvente av rettssak i Russland, skrtiver AFP.

  Redaktøren protesterte mot Moskvas Ukraina-offensiv under en direktesending, etter at Russland gikk til krig i vinter. Hun hadde en plakat med påskriften «No war» og ropte «stans krigen».

  Hun har tidligere fått 50.000 rubler i bot for å ha krenket landets væpnede styrker. Det svarar til rundt 8000 kroner. Russiske myndigheter ønsker også å stille henne for retten.

  Ovsjannikova ble kjent over hele verden og fikk ny jobb i den tyske mediebedriften Welt, like etter hendelsen.

  Krigsmotstander med plakat bak nyhetsankeret i russisk nyhetssending på TV
 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.