Arne Raanas
Ha kjøttdeig (vanlig, eller lammedeig eller blanding) i en stor bolle. Legg gammelt, hvitt brød til bløt, press ut vannet og rør det inn i deigen, sammen med et par egg. Finhakk rikelig med hvitløk og sjalottløk, kanskje også en rødløk og/eller en rød paprika (fjern helst skinnet og finhakk), og la det surre til det blir blankt i smør. Ha løken i bollen, sammen med godt med dijonsennep. Rør mer i bollen.
Støt i morter godt med korianderfrø, allehånde, hel pepper, nellik (vær litt forsiktig med nellik, kan være nokså dominerende), grovt havsalt og eventuelt sennepsfrø til det blir ganske fint, pass på at det ikke er noen hele pepper eller nelliker igjen og bland det tørre krydderet i deigen. Finhakk persille og ha den i deigen.
Riv skallet av 1-2 sitroner og/eller lime og bland det i bollen. Finhakk røde chilier (fjern frø og hvite hinner) og ha det i deigen. Riv godt med frisk ingefær i bollen og ha i eventuelle grønne urter som du måtte ha lyst på (timian, salvie, basilikum, oregano mm). Ha i sitronsaft/limesaft og paprikapulver og rør i deigen til den blir skikkelig seig, og stek små boller (form til med en spiseskje) i smør og nøytral olje. Smak på de første bollene for eventuell justering av smak (for lite salt, pepper, chili, ingefær eller noe annet).
Kan serveres både varme og kalde, evt. med en god salat og baguette eller som en del av et tapasbord/ antipastibord.
Neste uke: Miras russiske rødbetsuppe