NRK Meny
Normal

Nyhetsmyter

- Publikum er smartere enn journalistene tror! Det sier nyhetsveteranen Wally Dean, som du får møte i den 138. utgaven av Kurer.
Det skal handle om journalistiske reflekser, og hva som gjør at nyhetsredaksjoner velger som de gjør.

Politiet sperrer av ved Aker Brygge
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I dette Kurer-programmet handler det om journalistiske reflekser, og hva som gjør at nyhetsredaksjoner velger som de gjør.

Hør Kurer 138: Nyhetsmyter

Vi møter Wally Dean. Han har jobba i nyhetsbransjen i 40 år, som både reporter, anker, vaktsjef og redaktør. 14 av disse åra i Washington-kontoret til CBS News. Nå er han sjef for kringkasting i non-profit-foreninga Committee of Concerned Journalists.

I forskningsorganisasjonen Project for Excellence in Journalism var han med på en stor undersøkelse av publikums oppslutning om ulike nyhetssaker på amerikanske lokale TV-stasjoner.

- Vi trodde ikke at det ville være mulig å måle om folk ønsker det man ofte definerer som kvalitet, fordi andre faktorer, som kanaltilknytning, folks vaner, geografisk plassering, konkurranseposisjon i markedet og preferanser for spesielle nyhetsankere, ville spille for stor rolle.

-Men vi oppdaga at det som de fleste vil definere som kvalitet påvirka TV-seinga betydelig.

Unge folk likte lange saker

De målte folks faktiske TV-seing, minutt-for-minutt, av over 34 000 nyhetsinnslag i 150 TV-stasjoner gjennom fem år.

- Vi kunne måle innholdet i nyhetssendingene opp mot den faktiske oppslutninga. Mange studier ville ha spurt folk hva de ønsker å se, men vi kunne måle hva de faktisk så på, forteller Wally Dean.

- Publikum var svært interessert i grundig journalistikk. jo flere kilder, jo bedre, og jo mer balanse i sakene, jo bedre.Lange saker gjorde det veldig bra, hvis de var gjennomarbeida - særlig blant unge folk.

- Det var langtfra like stor interesse for krimsaker og breaking news som alle hadde trodd, mye fordi mange av sakene ikke var godt fortalt. Man rapporterte om noe som hadde skjedd, men man fikk lite bakgrunn i disse sakene.

Kulturstrøm

 • Christine hyller Avicii

  P3 viet hele programmet til den avdøde svenske DJen og produsenten Avicii, som gikk bort fredag 20. april bare 28 år gammel. Du får høre om hans liv, hans musikk og fra noen av de han inspirerte mest.

 • Norsk sopran får dansk pris

  Lise Davidsen er vant til å få gjeve priser – og kan nå føye til et dansk hederslegat på en kvart million kroner, oppkalt etter dronning Ingrid. Prisen deles ut 24. juni i konsertsalen i Tivoli, og blir personlig overrakt av danskenes dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie av Hellas (NTB)

  Lise Davidsen
  Foto: Camilla Storvollen
 • Ny inspirasjon av kreftdiagnose

  – Når eg først er blitt sjuk, er det ei Guds lukke at eg er forfattar, seier forfattar Agnes Ravatn.

  I fem år har forfattaren strevd med å skrive ein ny roman. Då ho fekk beskjed om at ho hadde kreft, kom inspirasjonen tilbake, melder Bergens Tidende.

  Agnes Ravatn
  Foto: Ingunn Rauk / NRK