Hopp til innhold

Nyhetsanker fant kreft på direkten

Tok mammografi for nyhetsinnslag om brystkreft, fikk selv diagnosen kort tid etterpå.

TV-ABC-Robach AMY ROBACH

CBS News' Amy Robach er blant kanalens mest meritterte. Hun har vært reporter og nyhetsanker i 20 år.

Foto: Ida Mae Astute / Ap

ABC News’ nyhetsanker Amy Robach stilte opp til mammografi, som en del av kanalens dekning av brystkreftsaken. Robach, som er 40 år gammel, sier selv til kanalen at hun hadde utsatt det i det lengste.

Hun hadde levd sunt, trent regelmessig og hadde ingen familiemedlemmer med sykdommen. Og hun hadde utsatt undersøkelsen med vilje, fordi hun var redd.

Likevel gjennomførte hun undersøkelsen, foran millioner av tv-tittende amerikanere. Hun ble bedt om å gjøre det for å redde liv, for å overbevise amerikanske kvinner til å ta undersøkelsen.

Fant kuler i bryster

– Det gjorde mye mindre vondt enn enn jeg trodde, sa hun til kameraene etter at undersøkelsen var gjennomført.

Lite visste hun at det var sitt eget liv hun skulle redde – som legene fortalte henne i ettertid.

Noen uker etter mammografien ble Robach nemlig kalt tilbake av legene, for nye tester. Det viste seg at de små kulene mammografien hadde avdekket, faktisk var ondartede, og at Robach hadde brystkreft i et tidlig stadium.

TV-ABC-Robach AMY ROBACH

Robach tok undersøkelsen for å rette oppmerksomheten mot mammografi, og at en tidlig sjekk kan redde liv hos kvinner med udiagnostisert brystkreft. Lite visste hun at hun var i denne gruppen.

Foto: Ida Mae Astute / Ap

Hell i uhell

Et sjokk for det rutinerte nyhetsankeret, som torsdag denne uken skal inn for å opereres. Legene vil da fjerne begge Robachs bryster.

– Selv om alle som får kreft er uheldige, var jeg heldig som fikk fanget det opp så tidlig, sier hun.

I USA vil anslagsvis 230 000 kvinner få brystkreft i 2013, ifølge tall fra American Cancer Society. Nær 40 000 av dem vil dø. I Norge fikk 3094 kvinner diagnosen i 2011, og 605 døde. Ifølge prognoser fra Kreftregisteret vil nær nitti prosent av pasienter med brystkreft være i live fem år etter.

Kulturstrøm