Hopp til innhold

Nye stimuleringspenger til kulturlivet - hver tredje søknad avslått

De som fikk avslag i forrige runde ble bedt om å søke på nytt. Men en tredjedel av de som søkte på nytt fikk igjen avslag.

Abid Raja

Abid Raja ønsker et levende kulturliv, tross begrensninger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det kokte i deler av kulturbransjen etter at første pengepott fra stimuleringsordningen for 2021 ble fordelt.

Ordningen til kulturminister Abid Raja ble til som følge av koronapandemien for å stimulere til å holde konserter og andre kulturarrangement i gang, så lenge det er i tråd med gjeldende smittevernsregler.

Bare litt over halvparten av søknadene ble innvilget i forrige runde. Flere aktører følte seg lurt og reagerte på det de mente var tilfeldig fordeling.

– Urealistiske planer

Totalpotten, som denne våren er på rundt 800 millioner kroner ble økt og Kulturådet ble bedt av Kulturdepartementet om å gå gjennom søknadene på nytt. Noen kulturaktører har også søkt på nytt.

Men også denne gangen har rundt en tredjedel av dem som har søkt fått avslag fra Kulturrådet, organet som vurderer søknadene.

190 kulturaktører søkte på nytt etter forrige runde. 60 aktører, altså rundt en tredjedel, har fått avslag etter å ha søkt på nytt.

– I hovedsak så skyldes det en vurdering av arrangementene det søkes om. Det kan være urealistiske planer, som urealistisk budsjett eller for eksempel planer om arrangementer mens Oslo fortsatt er nedstengt, sier kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, Thomas Hansen, til NRK.

Kulturrådet, Thomas Hansen Kommunikasjonsrådgiver

Thomas Hansen i Kulturrådet.

Foto: Marta Anna Løvberg/Kulturrådet

– Har dere fordelt pengene annerledes denne gangen, etter kritikken som kom sist?

– Vi har vært noe romsligere når det gjelder budsjettet. Det at vi nå kan innvilge rundt 67 prosent viser at vi har flere midler.

– Fantastisk

Men noen har en god dag.

Konsertsjef i Live Nation, Martin Nielsen, har denne gangen fått de pengene han søkte om og er svært lettet.

Dagny

Dagny kan dra på turné igjen.

Foto: NRK

– Det er helt fantastisk, vi har ventet på denne støtten for å komme i gang, vi er veldig fornøyde, sier Nielsen.

Firmaet hans søkte blant annet om 5,8 millioner kroner i støtte gjennom ordningen til turné med artisten Dagny - og 1,4 millioner kroner til konserter med stjerneskuddet Isah.

– Vi søkte om støtte til en turne med 15 konserter for Dagny og fikk alle godkjent. Første konsert med Dagny er allerede neste uke. Vi har også fått støtte til konserter med Ary, Bernhoft, Isah og Janove, sier konsertsjefen i Live Nation.

Nye runder kommer

Det er totalt 800 kulturaktører som har søkt om stimuleringspenger i denne runden. 530 har fått dem innvilget.

Kulturrådet fordelte denne gangen 240 millioner kroner gjennom denne ordningen, omtrent samme sum som i runde 1. Det er 300 millioner kroner igjen i stimuleringspotten til regjeringen, og to søknadsrunder til før sommeren. Første mulighet er førstkommende mandag og neste er 1. juni.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.