Nye stimuleringspenger til kulturlivet - hver tredje søknad avslått

De som fikk avslag i forrige runde ble bedt om å søke på nytt. Men en tredjedel av de som søkte på nytt fikk igjen avslag.

Abid Raja

Abid Raja ønsker et levende kulturliv, tross begrensninger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det kokte i deler av kulturbransjen etter at første pengepott fra stimuleringsordningen for 2021 ble fordelt.

Ordningen til kulturminister Abid Raja ble til som følge av koronapandemien for å stimulere til å holde konserter og andre kulturarrangement i gang, så lenge det er i tråd med gjeldende smittevernsregler.

Bare litt over halvparten av søknadene ble innvilget i forrige runde. Flere aktører følte seg lurt og reagerte på det de mente var tilfeldig fordeling.

– Urealistiske planer

Totalpotten, som denne våren er på rundt 800 millioner kroner ble økt og Kulturådet ble bedt av Kulturdepartementet om å gå gjennom søknadene på nytt. Noen kulturaktører har også søkt på nytt.

Men også denne gangen har rundt en tredjedel av dem som har søkt fått avslag fra Kulturrådet, organet som vurderer søknadene.

190 kulturaktører søkte på nytt etter forrige runde. 60 aktører, altså rundt en tredjedel, har fått avslag etter å ha søkt på nytt.

– I hovedsak så skyldes det en vurdering av arrangementene det søkes om. Det kan være urealistiske planer, som urealistisk budsjett eller for eksempel planer om arrangementer mens Oslo fortsatt er nedstengt, sier kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, Thomas Hansen, til NRK.

Kulturrådet, Thomas Hansen Kommunikasjonsrådgiver

Thomas Hansen i Kulturrådet.

Foto: Marta Anna Løvberg/Kulturrådet

– Har dere fordelt pengene annerledes denne gangen, etter kritikken som kom sist?

– Vi har vært noe romsligere når det gjelder budsjettet. Det at vi nå kan innvilge rundt 67 prosent viser at vi har flere midler.

– Fantastisk

Men noen har en god dag.

Konsertsjef i Live Nation, Martin Nielsen, har denne gangen fått de pengene han søkte om og er svært lettet.

Dagny

Dagny kan dra på turné igjen.

Foto: NRK

– Det er helt fantastisk, vi har ventet på denne støtten for å komme i gang, vi er veldig fornøyde, sier Nielsen.

Firmaet hans søkte blant annet om 5,8 millioner kroner i støtte gjennom ordningen til turné med artisten Dagny - og 1,4 millioner kroner til konserter med stjerneskuddet Isah.

– Vi søkte om støtte til en turne med 15 konserter for Dagny og fikk alle godkjent. Første konsert med Dagny er allerede neste uke. Vi har også fått støtte til konserter med Ary, Bernhoft, Isah og Janove, sier konsertsjefen i Live Nation.

Nye runder kommer

Det er totalt 800 kulturaktører som har søkt om stimuleringspenger i denne runden. 530 har fått dem innvilget.

Kulturrådet fordelte denne gangen 240 millioner kroner gjennom denne ordningen, omtrent samme sum som i runde 1. Det er 300 millioner kroner igjen i stimuleringspotten til regjeringen, og to søknadsrunder til før sommeren. Første mulighet er førstkommende mandag og neste er 1. juni.

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur