Nye stemmer

Faisal Osman har vært på teater en gang i sitt unge liv. Nå skriver han for scenen.

 Faisal Osman, dramaturg Ragnhild Mærli og Veronica Salinas.

Teater er et vanskelig fag, sier sjefdramaturg ved Det Åpne Teater Ragnhild Mærli. Nå gir hun Faisal Osman og Veronica Salinas verktøykassa for å knekke koden.

Foto: Carolina Maira Johansen / NRK

Det Åpne Teater vil ha frem friske, nye stemmer. Noen som har en litt annen historie å fortelle enn en hvit nordmann fra Norge.

Tre unge forfatterspirer utmerket seg i den store bunken av håpefulle. Nå er de i full gang med å delta på workshops med dramaturger og skuespiller. Tekstene finpusses og kuttes i.

Kopierer ikke

Faisal Osman er norsksomalier. Men hovedpersonen i skuespillet Zippo heter Johan og kommer fra vestkanten. Der kommer forresten Faisal også fra. Så det er et milø han kjenner godt.

Teatermiljøet derimot er en ukjent verden for ham. De siste åra har han jobbet med kortfilm. Men mangelen på teatererfaring velger han å se på som en fordel. - Jeg har et friskt blikk, jeg kopierer ikke.

Stjernetitting i regnskogen

- Jeg drømte om å skrive da jeg bodde i Argentina, sier Veronica Salinas. Da jeg kom til Norge la jeg drømmen på hylla og tenkte at nå må jeg lære meg norsk.

Veronicas tekst handler om oppveksten i Argentina med hyppige besøk hos bestemor Lola i en leirhytte i regnskogen. - Det var som et paradis, forteller hun. Bestemora lærte henne å se på stjernene.

Til høsten kommer flere til å bli bedre kjent med Lola i regnskogen, for da skal tekstene til Faisal og Veronica oppføres på en teaterfestival i Oslo. Den tredje vinneren av tekstkonkurransen er Linda Gathu.

Hør Veronica Salinas lese fra sin egen tekst i Radio Migrapolis søndag kl 1330.

Kulturstrøm

 • Karl Lagerfeld er død

  Moteskaparen Karl Lagerfeld er død, det melder franske aviser. Han vart 85 år gammal. Han vart fødd i Tyskland og starta si karriere innan mote i Paris på 1950-talet.

  Karl Lagerfeld
  Foto: Joel Ryan / Ap
 • Opptrer live på Oscar

  Adam Lambert, tidligere deltaker på American Idol, skal opptre sammen med Queen under Oscar-prisutdelingen 24. februar, skriver NBC. Det var Oscar-akademiet som først sendte ut meldingen på Twitter. Filmen «Bohemian Rhapsody», som er biografien om Queens frontfigur Freddy Mercury, er nominert til fem priser. Lambert har også tidligere opptrådt med Queen.

  Adem Lambert og Queen
  Foto: Balazs Mohai / AP
 • Gir ut album

  22. mars – to dager etter det som ville vært Yoko Onos og John Lennons 50-års bryllupsdag, nyutgis parets «Wedding Album», også det fra 1969. Nyheten om utgivelsen kom 18. februar, på Onos 86-årsdag. «Unfinished Music No. 3: Wedding Album» var parets tredje eksperimentelle, musikalske platesamarbeid og er kalt en av de mest bemerkelsesverdige utgivelsene på 1960-tallet. (NTB)

  LENNON ONO BED-IN AMSTERDAM
  Foto: NTB Tema