– Kan bli grillet etter nye bevis

– Telefonavlytting ble stadig diskutert på møter i News of the World, sier tidligere hoffreporter Clive Goodman. James Murdoch kan bli innkalt til parlamentet på nytt.

James Murdoch

James Murdoch ble beskyldt for løgn etter å ha forklart seg for parlamentet forrige gang.

Foto: Sang Tan / Ap

Rupert Murdoch, James Murdoch og tidligere redaktør Andy Coulson har alle forklart seg for det britiske parlamentet tidligere. Nå sier lederen av parlamentskomiteen, Tom Watson, at det kan bli nødvendig å kalle dem inn igjen.

Clive Goodman

Tidligere hoffreporter i News of the World, Clive Goodman.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

– Der kan de bli konfrontert med et brev der Goodman hevder at diskusjonene om ulovlig telefonavlytting var mange i News of the World, inntil Coulson forsøkte å legge lokk på dem, skriver The Guardian.

Avlyttet flere tusen

Ansatte i News of the World, og i flere andre aviser i Murdoch-selskapet News International, er anklaget for å ha avlyttet flere tusen mennesker ulovlig. Blant dem er flere kongelige, terror- og mordofre og tidlegere statsminister Gordon Brown.

Clive Goodman ble fengslet i fire måneder for ulovlig avlytting i 2007. Han skrev brevet etter løslatelsen. Men det er først offentliggjort nå.

Andy Coulson sa at jeg kunne få beholde jobben hvis jeg ikke trakk News of The World inn i rettssaken. Min egen telefonavlytting var både kjent og støttet av seniorjournalistene i avisen.

Brevet fra Clive Goodman
Andy Coulson

Andy Coulson.

Foto: Oli Scarff / Ap

Tidligere redaktør Andy Coulson var også politisk rådgiver for statsminister David Cameron fra 2010-11. Han sa opp da den ulovlige avlyttingen ble kjent, men har hele tiden hevdet at han ikke visste om den.

Statsminister David Cameron har også måttet forklare seg for parlamentskomiteen.

– Jeg burde ha sjekket før jeg ansatte tidligere News of the World-redaktør Andy Coulson, sa David Cameron.

Beskyldt for løgn

Rebekah Brooks

Rebekah Brooks

Foto: Scanpix

Både Rupert og James Murdoch og Rebekah Brooks, som var redaktør i News of the World, har hevdet at de ikke visste om avlyttingen i høringer i parlamentet.

Tom Crone og Colin Myler, tidligere ansatte i avisen, hevdet at James Murdoch snakket usant i høringen. Det er dette Clive Goodman nå underbygger med brevet sitt.

– Ikke overrasket

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder er ikke så veldig overrasket over den nye utviklingen.

– Vi har ventet lenge på nye bevis. Redaktørene Andy Coulson, Rebekah Brooks og James Murdoch må ha visst om avlyttingen, sier han til NRK.no.

– Ikke slutten for Murdoch

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

Jan Erik Mustad

Foto: Scanpix

Mustad tror ikke de nye avsløringene betyr slutten for Murdoch-imperiet.

– Det er alt for stort. Men jeg tror politikerne vil feste et hardt grep om News International, sier han.

Mustad tror ikke statsminister David Cameron har visst om den ulovlige avlyttingen. Men han mener statsministeren burde ha vært åpnere om ansettelsen av Andy Coulson som politisk rådgiver.

– Han bør komme med en innrømmelse om at det var feil å ansette Coulson. I ettertid har han sagt at han kunne ha sjekket bedre. Det er ikke nok for opposisjonen og offentligheten, sier Mustad til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Flere fornøyd med radiotilbudet

    63 prosent sier de er ganske eller svært fornøyd med det generelle radiotilbudet i Norge, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. Det er åtte prosent høyere enn i fjor. I tillegg er andelen misfornøyde mindre.

    DAB-radio