Når makrellen spreller livlig i enden av lina er det klart for et herremåltid. Nå er det høysesong for makrell, en kjempegod matfisk.
Dette er reiseradiolytternes favorittoppskrifter.
Grillet makrell
Potetsalat med makrell. (Foto: www.mat.no)
Makrellen renses og sprøstekes på grillen idet sola går ned. Dette gjøres helst på en liten holme (for eksempel Valøyene mellom Grimstad og Arendal). Den blir bedre om kokken har en liten pils å kose seg med. Nypotet kokes til de er litt for mye kokt. Retten serveres med salat og rømme. Bland gjerne litt eddik og sukker i rømmen.
Og etterpå..? Jordbær med fløte og sukker på!
Hilsen
Hallgeir fra Arendal
Kamskjellgratinert makrell
Dette trenger du til 4 personer:
600 g makrellfilet salt og pepper
Sennep og rosmarinmarinade. (Foto: www.mat.no)
Parnering:
200 g kamskjell, 50 g frisk dill, 400 g loff uten skorpe, 4 ss griljermel, 50 g margarin, 1 hvitløksbåt, 1 sjalottløk, 1 ts sterk sennep (Dijon), 1 ts vanlig sennep og 5 egg. Tradisjonelt brukes en rømmesaus til stekt makrell.
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Ha alle ingrediensene til paneringen i en foodprocessor og kjør den til blandingen er jevn.
Dryss litt salt og pepper på filetene. Fordel paneringen jevnt over filetene på kjøttsiden.
Legge dem i en smurt ildfast form.
Kamskjell. (Foto: Scanpix)
Makrellsalat
Dette trenger du til 4 pers.
500 g kokt og renset makrell, eller varmrøkt makrell
1 salathode f. eks. isberg, lollo eller friseè
1 liten løk
1 rød paprika
1 grønn paprika
10-12 sorte oliven
1/2 squash eller agurk
Dressing:
1 ss soyaolje
1 ss vann
1 ss eddik
litt frisk basilikum
hvitløk
hvit pepper
eventuelt sukker
Slik gjør du:
Del den kokte makrellen i biter.
Skjær løk og paprika i ringer og squash i terninger.
Skjær opp salaten og legg den i en bolle.
Bland paprika, løk, squash og makrell forsiktig inn i salaten.
Legg oliven på toppen til pynt.
Bland sammen ingrediensene til dressingen, smak den til og hell den over salaten.
Hilsen
Ann-Kristin
Makrell for nybegynnere
To renskårne makrellfileter tørkes godt, smøres med sennep, deretter legges en tykk skive ost på fiskekjøttsiden. Filetene legges mot hverandre med osten imellom.
Del filetene i to på tvers, de dyppes i en mel, salt og pepperblanding. Dypp så fisken i egg og deretter i kavring. Stek filetene langsomt i passe varm panne til den er gylden utenpå.
Tomatsalat er godt følge.
Hilsen
Elfie, Kristiansand
Panert makrell
Smør makrellfiletene med grov, søt sennep og gi den deretter et godt lag av såkalt panering - det vil si loffsmuler (loffen fra i forgårs er ypperlig, den smuler seg lett opp).
Stekes i smør og olivenolje, eller gjerne en god blanding. Serveres med tomater og nypotet, eller loff til.
Det er Snadder!
Hilsen
Knut-Sverre Horn, Finnmark.
Piroger med makrell
4 plater ferdig frossen butterdeig
400 g røkt makrell
2 hardkokte egg
1 dl rømme
egg til pensling
Sett stekeovnen på 225 grader. Halvtin butterdeigplatene og kjevle dem ut. Skjær ut sirkler på omlag 15 cm i diameter. Rens og del opp fisken i biter.
Hakk eggene. Bland egg og fisk forsiktig sammen med rømmen. Legg litt fyll på hver butterdeigsirkel. Brett sirkelen dobbel og press kanten godt sammen. Pensle med egg og stek i 15- 20 minutter.
Tips:
Piroger kan fylles med kokt eller stekt makrell og løk, paprika, squash, oliven, dill eller estragon.
Hilsen
Ragnhil