Henning - en hest til å stole på

Denne uka er programleder Marit på Eriklia gård på Nordmøre for å lære å ri.

Nordlandshesten/lyngshesten Henning, stallfrue Linda Erikli og programleder Marit Elin Kemi.
Foto: Trond Baugstø / NRK

Eriklia aktivitetsgård ligger vakkert til mellom fjell og vann i Bollia på Nordmøre, midt imellom Kristiansund og Molde.

Eriklia har ikke mindre enn 250 dyr av tilsammen 15 ulike arter, men hoveddyret er nordlandshest eller lyngshest. Eriklia har 80 nordlandshester/lyngshester tilsammen, og de avler frem ca 20 hvert år. På verdensbasis blir det avlet frem ca 150 stk i året.

– Vi valgte nordlandshesten/lyngshesten fordi den har et meget godt lynne og er en allsidig ponny som kan brukes til det meste. Den er en veldig god nybegynnerhest fordi den er sinnsrolig og stødig. Den er også møysommelig, med ei god helse, sier stallfrue og daglig leder Linda Erikli.

Islandshestens stamfar

Nordlanshest/lyngshest finnes i alle farger
Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Med sine omlag 3000 individer er den en av verdens mest sjeldne hesteraser. Rasen er nordnorsk, og Eriklia har faktisk verdens største besetning av den. Den er en av tre nasjonale hesteraser i Norge, og regnes faktisk som islandshesten stamfar.

– Hvor er bremsene?

Norge Rundts programleder Marit Elin er en ekte nybegynner på hesteryggen. Hun har bare sittet på en hest før, og er ganske uvant og nervøs når hun omsider kommer seg opp på hesteryggen. Å få hesten til å skritte og trave, og ikke minst få hesten til å stoppe. er jammen ikke lett for en som aldri har ridd før!

Av store, sterke hester, ville og stangende kalver og kravlende mus, hvilket dyr tror du skremte programlederen mest?

Dette ser du i Norge Rundt, fredag kl 19.30 på NRK1.

Mus kravlende på armen. Norge Rundts programleder Marit Elin Kemi smiler. Synes hun de er søte, elle

Skrekkblandet fryd med mus på armen.

Foto: Trond Baugstø / NRK

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix

Flere kulturnyheter

Islands bidrag i Eurovision Song Contest 2021
Daði og Gagnamagnið — «10 Years»

– Eurovision-artistar frir til TikTok

Å skape TikTok-danser kan vere viktig for å få fleire stemmer frå dei unge sjåarane, trur ekspertar. Men dansefenomen er ikkje noko nytt i Eurovision-historia.