Hopp til innhold

– Jeg var aldri i tvil om rollen

Miner, klasevåpen og våpenindustriens mørke hemmeligheter er tema for den tiende Varg Veum-filmen. Det passer skuespiller Ane Dahl Torp helt perfekt.

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp har fast jobb på Det Norske Teateret, men gjør gjerne mer film. – Ja, er du gal, veldig gjerne, sier hun.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Mens Trond Espen Seim er forpliktet til å være Varg Veum, kan Ane Dahl Torp nøye vurdere hvilke prosjekter hun ønsker å være med på.

Ane Dahl Torp

Ane Dahl Torp er ambassadør for Norsk Folkehjelp. Her under ett av deres mange arrangementer i forbindelse med årets TV-aksjon.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Etter å ha lest manuset til «I mørket er alle ulver grå» var 36-åringen ikke i tvil.

– Jeg lot meg veldig begeistre. Det er krim og spenning, men også et sterkt fokus på klasevåpen og det forferdelige det fører med seg. Dette er et et tema som ligger mitt hjerte veldig nært, sier Ane Dahl Torp til NRK.no.

Hun er engasjert i Norsk Folkehjelp, som daglig jobber med denne type problemstillinger. Derfor var hun godt rustet for rollen som soldaten Elise, som lot seg bruke av våpenindustrien mens hun var på jobb i Afghanistan.

– I tillegg til at dette er et veldig aktuelt tema, liker jeg veldig godt at man ikke helt vet på hvilken side Elise står på. Ofte ordner det seg alltid når en dame kommer på lerretet, men sånn er det ikke med henne. Det er kult, sier skuespilleren.

– Store forventninger

En man imidlertid vet hvor har i filmen, er rollen til skuespiller Jonathan Espolin Johnson. Johnson har tidligere spilt i NRK-serien «Schmokk» og i filmen «Deadwater».

– Jeg har spilt tøffing før, jeg. Med det spesielle med min rollefigur i denne filmen er at han får tilfredsstillelse av å se andre lide. Sosiopater som Harald Ullven hever ikke stemmen. Der du og jeg får puls, går den ned hos ham, forteller Espolin Johnson.

Torsdag formiddag hadde skuespilleren ikke fått sett filmen selv.

– Jeg skal se den i kveld, og jeg har store forventninger. Jeg tror den vil trives på det store lerretet, blant annet på grunn av de fine kulissene. Det blir storslåtte bilder fra Hardangervidda, Bergen og Budapest, lokker skuespilleren.

Ny Varg Veum-film

Jonathan Espolin Johnson og Ane Dahl Torp har sentrale roller i den siste Varg Veum-filmen.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– God følelse

Alexander Eik

«I mørket er alle ulver grå» er Alexander Eiks tredje film i Varg Veum-universet.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Regissør Alexander Eik har selvfølgelig sett filmen - opp til flere hundre ganger. Han har en god følelse før premierehelgen.

– Det er en del sommerfugler som vil ut, men sånn skal det være, sier regissøren og smiler.

De siste Varg Veum-filmene har fått kritikk for å være for smale. NRK Filmpolitiets Birger Vestmo mente «Dødens drabanter» ble for bleik for kino.

– Filmen er et lite skuldertrekk av en kinofilm som godt kunne vært spart til TV, skrev Vestmo.

Det har regissøren merket seg.

– Jeg har helt klart tenkt på det. Derfor har jeg valgt andre teknikker, som skal passe kinolerretet bedre. Denne filmen gir også Varg Veum en mer internasjonal følelse, siden vi har vært på flere steder, sier Eik.

– Stolt over å spille Veum

Trond Espen Seim

Trond Espen Seim er aktuell som Varg Veum - for tidende gang.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Skuespiller Trond Espen Seim gir regissøren mye av æren for at det har kommet en ny giv inn i serien.

– Tidligere har jeg fått pes for å være for slapp, sier Trond Espen Seim til NRK.no.

– For meg har det vært veldig fint å møte nye folk, som for eksempel i Ungarn. Det gjør at jeg må presse meg. Varg Veum er tjent med det, sier skuespilleren, som allerede er i gang med etterarbeidet til den siste Veum-filmen. Den har han regissert selv.

– Det blir mye Varg Veum på deg?

– Ja, og det er jeg stolt av. Det var mange dyktige skuespillere på audition, for å si det sånn. Jeg er fremdeles stolt over å ha kapret rollen, sier Seim.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober