Mener å vite hvem som var Jack the Ripper

To forfattere mener å ha løst mysteriet om Jack the Ripper.

En mistenkt

Mange ble mistenkte for å være den bestialske drapsmannen Jack the Ripper. Her illustrert av The Illustrated London News 13. oktober 1888.

BRITAIN JACK THE RIPPER

Illustrasjoner fra 'The illustrated London Nes' 1888.

Foto: AKIRA SUEMORI / AP
Flygeblad

Et flyveblad om et av drapene.

Hvem av dem er Jack the Ripper?

Også magasinet Puck spekulerte i hvem som kunne være Jack the Ripper. Her fra forsiden av magasinet, 21. september 1889.

Foto: Tom Merry / Puck magazine 1889

Det har vært gjenstand for makabre diskusjoner i over 100 år. Nå mener to eksperter på Jack the Ripper å ha funnet identiteten på seriemorderen fra Whitechapel.

Adskillige menn, og en kvinne, er i tidenes løp blitt utpekt som morderen, både av ryktebørsen og Metropolitan Police, men saken er aldri blitt oppklart.

– Kusken gjorde det!

Forfatterne Christer Holmgren og Edward Stow mener at det er kusken Charles Cross som står bak de fem bestialske drapene. Det var han som i sin tid hevdet å ha funnet det første offeret, Polly Nichols, tidlig om morgenen den 31. august 1888 da han var på vei til jobb, skriver The Telegraph.

Cross ble observert av et vitne, i en sammenkrøpet stilling over offeret. Selv sa han at han hadde stått på veien, et stykke fra kroppen.

Forfatterne mener han også kan ha drept henne, og ble forstyrret i det han skamferte kroppen hennes på morgenkvisten.

– Vi tror det er Charles Cross, personen som fant den første kroppen. Han ble sett over offeret i det han prøvde å dekke til noen av sårene, sier Edward Stow til The Telegraph.

– Oppga falskt navn til politiet

De fire påfølgende drapene man mener ble gjort av Jack the Ripper, skjedde alle mellom kuskens hjem i Doveton Street og jobben hans i Broad Street, på tider han kan ha spasert til jobben.

– Han har ikke vært subjekt for særlig etterforskning, og navnet hans er ubestemmelig i folketellinger. Vi har funnet ut at han ga et falskt navn til politiet. Hans virkelige navn var Charles Latchmere, sier Stow.

På den tiden lette politiet etter et slags særskilt individ, men i de fleste krimsaker viser det seg at morderen er ganske ordinær.

– Han gikk forbi hver eneste åsted på vei til jobb. Han er den beste mistenkte så langt.

Mange potensielle massemordere

Det er skrevet utallige artikler og bøker, det er blitt spilt teater og laget filmer. Det er til og med dramatisert musikaler hvor man har spekulert over hvem Jack the Ripper er. Man har dramatisert og fordreid fakta til de grader at fiksjonen er blitt den aksepterte virkelighet.

I årenes løp har flere vært lansert som mistenkte, ryktene florerte i miljøet: Var det dronning Victorias livlege?, en kongelig hertug som var gått fra vett og forstand?, var det det hemmelige russiske politiet som var på ferde? Den mørke mystiske munken Rasputin var også lansert som potensielle massemordere. Det gikk også rykter om at enn gardeoffiser hadde gjort det, en polsk skomaker, en jødisk slakter og sekretæren til frelsesarmeen.

Fra Metropolitan Polices egen liste er det kun fire personer som har vært i søkelyset som reelt mistenkte. Disse er:

 • Kosminski, en fattig jødisk innbygger i Whitechapel
 • Montague John Druitt, en 31 år gammel advokat og lærer, som tok livet av seg i desember 1888.
 • Michael Ostrog, en russiskfødt tyv og sjarlatan med mange identiteter.
 • Dr Francis J. Tumblety, en 56 år gammel amerikansk kvakksalver, som ble arrestert i november 1888 for forseelser av grov uanstendighet, og rømte landet senere samme måned etter å ha betalt kausjon til en meget høy pris.

Forfatterne lanserte sin teori på den årlige minnedagen av det første mordet i Bethnal Green. Kusken Charles Cross døde i 1920. Hans kone levde til i 1940 i Stratford.

Kulturstrøm

 • «Atlantic Crossing» skal diskuteres

  Dramaserien «Atlantic Crossing» tas opp i Kringkastingsrådet. Forfatter Tor Bomann-Larsen skal legge fram sin kritikk om tukling med historiske fakta om kongefamilien. Serieskaper Alexander Eik og forfatter Linda May Kallestein deltar også på møtet.

 • Økende seertall for Maskorama

  860.000 tv-seere i Norge så tredje episode av NRK1s Maskorama på lineær tv i helgen. Det er det høyeste tallet så langt for serien. Regner man med de som har sett programmet på nett, er seertallet over 900.000, opplyser NRK.

  Mia Gundersen i Maskorama
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK