Hopp til innhold

Mener å vite hvem som var Jack the Ripper

To forfattere mener å ha løst mysteriet om Jack the Ripper.

En mistenkt

Mange ble mistenkte for å være den bestialske drapsmannen Jack the Ripper. Her illustrert av The Illustrated London News 13. oktober 1888.

BRITAIN JACK THE RIPPER

Illustrasjoner fra 'The illustrated London Nes' 1888.

Foto: AKIRA SUEMORI / AP
Flygeblad

Et flyveblad om et av drapene.

Hvem av dem er Jack the Ripper?

Også magasinet Puck spekulerte i hvem som kunne være Jack the Ripper. Her fra forsiden av magasinet, 21. september 1889.

Foto: Tom Merry / Puck magazine 1889

Det har vært gjenstand for makabre diskusjoner i over 100 år. Nå mener to eksperter på Jack the Ripper å ha funnet identiteten på seriemorderen fra Whitechapel.

Adskillige menn, og en kvinne, er i tidenes løp blitt utpekt som morderen, både av ryktebørsen og Metropolitan Police, men saken er aldri blitt oppklart.

– Kusken gjorde det!

Forfatterne Christer Holmgren og Edward Stow mener at det er kusken Charles Cross som står bak de fem bestialske drapene. Det var han som i sin tid hevdet å ha funnet det første offeret, Polly Nichols, tidlig om morgenen den 31. august 1888 da han var på vei til jobb, skriver The Telegraph.

Cross ble observert av et vitne, i en sammenkrøpet stilling over offeret. Selv sa han at han hadde stått på veien, et stykke fra kroppen.

Forfatterne mener han også kan ha drept henne, og ble forstyrret i det han skamferte kroppen hennes på morgenkvisten.

– Vi tror det er Charles Cross, personen som fant den første kroppen. Han ble sett over offeret i det han prøvde å dekke til noen av sårene, sier Edward Stow til The Telegraph.

– Oppga falskt navn til politiet

De fire påfølgende drapene man mener ble gjort av Jack the Ripper, skjedde alle mellom kuskens hjem i Doveton Street og jobben hans i Broad Street, på tider han kan ha spasert til jobben.

– Han har ikke vært subjekt for særlig etterforskning, og navnet hans er ubestemmelig i folketellinger. Vi har funnet ut at han ga et falskt navn til politiet. Hans virkelige navn var Charles Latchmere, sier Stow.

På den tiden lette politiet etter et slags særskilt individ, men i de fleste krimsaker viser det seg at morderen er ganske ordinær.

– Han gikk forbi hver eneste åsted på vei til jobb. Han er den beste mistenkte så langt.

Mange potensielle massemordere

Det er skrevet utallige artikler og bøker, det er blitt spilt teater og laget filmer. Det er til og med dramatisert musikaler hvor man har spekulert over hvem Jack the Ripper er. Man har dramatisert og fordreid fakta til de grader at fiksjonen er blitt den aksepterte virkelighet.

  • Anmeldelse:

I årenes løp har flere vært lansert som mistenkte, ryktene florerte i miljøet: Var det dronning Victorias livlege?, en kongelig hertug som var gått fra vett og forstand?, var det det hemmelige russiske politiet som var på ferde? Den mørke mystiske munken Rasputin var også lansert som potensielle massemordere. Det gikk også rykter om at enn gardeoffiser hadde gjort det, en polsk skomaker, en jødisk slakter og sekretæren til frelsesarmeen.

Fra Metropolitan Polices egen liste er det kun fire personer som har vært i søkelyset som reelt mistenkte. Disse er:

  • Kosminski, en fattig jødisk innbygger i Whitechapel
  • Montague John Druitt, en 31 år gammel advokat og lærer, som tok livet av seg i desember 1888.
  • Michael Ostrog, en russiskfødt tyv og sjarlatan med mange identiteter.
  • Dr Francis J. Tumblety, en 56 år gammel amerikansk kvakksalver, som ble arrestert i november 1888 for forseelser av grov uanstendighet, og rømte landet senere samme måned etter å ha betalt kausjon til en meget høy pris.

Forfatterne lanserte sin teori på den årlige minnedagen av det første mordet i Bethnal Green. Kusken Charles Cross døde i 1920. Hans kone levde til i 1940 i Stratford.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK