Hopp til innhold

Ny sesong: – Alle har godt av en runde i Anno

Det blir en ny sesong av suksessrealityen «Anno», og denne gangen er byen Fredrikstad og året 1721. Årets deltakere anbefaler å melde seg på.

Anno

14 deltakere har levd 250 år tilbake i tid i Anno. Nå skal programleder Selda Ekiz lede 14 nye deltakere 294 år tilbake i tid i Fredrikstad.

Foto: Eivind Senneset / NRK

I gjennomsnitt har 769.000 nordmenn fulgt Anno så langt, der 14 deltakere er tatt tilbake 250 år i tid i Bergen 1764. I neste runde er det Østfold-byen Fredrikstad som står for tur.

Flere av deltakerne i årets Anno anbefaler andre å melde seg på, for å kjenne på følelsen av å leve i gamle dager på kroppen,

– Jeg vil absolutt anbefale å være med på det, for de som lever i 2015 hadde hatt godt av en runde i Anno for å sette mer pris på det man har. Det livet vi har er ganske komfortabelt, og vi tar det for gitt, sier Vibeke, som røk ut i uke 4.

Også Magnus, som dro hjem i uke 6, anbefaler å bli med i realityserien.

– Det var en utrolig lærerik opplevelse, og det får deg til å sette livet i perspektiv, sier han.

Spennende historier

– Anno er en stor suksess for NRK, og vi ser at hele familien samler seg rundt dette konseptet. Derfor er vi glade for å gå videre med en ny sesong, der 14 nye deltakere skal mestre bylivet i en ny by i en annen tid, sier prosjektredaktør for Anno, Unni Ødegård.

I Anno fokuseres det på kunnskap og byhistorien. Nå som det er Fredrikstad som står for tur, er det er en spesiell grunn til at året er 1721.

– I 1721 er den store nordiske krigen endelig over, og det er fredstid og velmaktsdager. Byen går fra å være en festningsby til en sivil by, og har nå et sterkt behov for å utvikle seg. Fra denne epoken er det svært mange spennende historier å fortelle på mange plan, sier Ødegård.

Bryter realityforbannelsen

Programleder Selda Ekiz blir også med i neste runde, og hun bryter dermed det hun selv kaller realityforbannelsen.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg får være med videre i et så stort programkonsept som er med på å fremme kunnskap, sier hun.

Nå håper hun at mange eventyrlystne deltakere melder seg på Anno.

– Det er en unik mulighet til å gå nesten 300 år tilbake i tid og oppleve livet som det var før. Det skal være i en annen by, så da lærer man seg en helt annen historie enn i Anno som er i Bergen, sier hun.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober