NRK Meny
Normal

Ny sesong: – Alle har godt av en runde i Anno

Det blir en ny sesong av suksessrealityen «Anno», og denne gangen er byen Fredrikstad og året 1721. Årets deltakere anbefaler å melde seg på.

Anno

14 deltakere har levd 250 år tilbake i tid i Anno. Nå skal programleder Selda Ekiz lede 14 nye deltakere 294 år tilbake i tid i Fredrikstad.

Foto: Eivind Senneset / NRK

I gjennomsnitt har 769.000 nordmenn fulgt Anno så langt, der 14 deltakere er tatt tilbake 250 år i tid i Bergen 1764. I neste runde er det Østfold-byen Fredrikstad som står for tur.

Flere av deltakerne i årets Anno anbefaler andre å melde seg på, for å kjenne på følelsen av å leve i gamle dager på kroppen,

– Jeg vil absolutt anbefale å være med på det, for de som lever i 2015 hadde hatt godt av en runde i Anno for å sette mer pris på det man har. Det livet vi har er ganske komfortabelt, og vi tar det for gitt, sier Vibeke, som røk ut i uke 4.

Også Magnus, som dro hjem i uke 6, anbefaler å bli med i realityserien.

– Det var en utrolig lærerik opplevelse, og det får deg til å sette livet i perspektiv, sier han.

Spennende historier

– Anno er en stor suksess for NRK, og vi ser at hele familien samler seg rundt dette konseptet. Derfor er vi glade for å gå videre med en ny sesong, der 14 nye deltakere skal mestre bylivet i en ny by i en annen tid, sier prosjektredaktør for Anno, Unni Ødegård.

I Anno fokuseres det på kunnskap og byhistorien. Nå som det er Fredrikstad som står for tur, er det er en spesiell grunn til at året er 1721.

– I 1721 er den store nordiske krigen endelig over, og det er fredstid og velmaktsdager. Byen går fra å være en festningsby til en sivil by, og har nå et sterkt behov for å utvikle seg. Fra denne epoken er det svært mange spennende historier å fortelle på mange plan, sier Ødegård.

Bryter realityforbannelsen

Programleder Selda Ekiz blir også med i neste runde, og hun bryter dermed det hun selv kaller realityforbannelsen.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg får være med videre i et så stort programkonsept som er med på å fremme kunnskap, sier hun.

Nå håper hun at mange eventyrlystne deltakere melder seg på Anno.

– Det er en unik mulighet til å gå nesten 300 år tilbake i tid og oppleve livet som det var før. Det skal være i en annen by, så da lærer man seg en helt annen historie enn i Anno som er i Bergen, sier hun.

Kulturstrøm

  • Seltzer på Paradise Hotel

    – Kall meg gjerne kulturpessimist, men i det kjendisfokuserte Norge anno 2018 er det kanskje blitt mange, spesielt blant de yngre, som gjerne kunne tenke seg å sjekke inn på et sånt hotell? Jeg bare spør, det er min jobb som blogger, skriver Thomas Seltzer som prøver å finne svar etter å ha tilbragt tid på hotellet i Mexico.

  • Brev fra Wagner selges i Israel

    Et brev fra den tyske komponisten Richard Wagner skal auksjoneres bort i Jerusalem. I brevet advarer Wagner mot jødisk påvirkning av kunsten. Han var kjent for sine antisemittiske overbevisninger, og var Adolf Hitlers favorittkomponist. Oppsetninger av Wagners musikk er ikke forbudt ved lov i Israel, men ingen orkestre velger hans verker. Det forventes ny Israelsk debatt om Wagner i forbindelse med brevsalget, skriver israelske medier.

    Brev fra Wagner på auksjonshus i Jerusalem
    Foto: MENAHEM KAHANA / AFP/NTB/Scanpix